Hlavní obsah

City čeká útok na sedm trofejí. Hledají ale kapitána i parťáky pro Guardiolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabaženi historicky prvním treblem a premiérovým triumfem v Lize mistrů půjdou do další sezony fotbalisté Manchesteru City. Co se v klubu přes léto zatím událo, jak zbrojí na obhajobu anglického titulu a kdo bude novým kapitánem? Právě týmu trenéra Pepa Guardioly je věnovaný první díl krátkého seriálu, který bude na Sport.cz mapovat dění vybraných celků před novou sezonou Premier League.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Trenér Manchesteru City Pep Guardiola v přípraveném utkání proti Jokohamě.

Článek

Cityzens budou útočit hned na sedm trofejí – z anglického i evropského Superpoháru, Premier League, FA Cupu, Ligového poháru, Ligy mistrů a MS klubů. „Jdeme si pro všechny. Minulá sezona byla opravdu speciální a chceme ji zopakovat," hlásí odhodlaně obránce Manuel Akanji. Communitiy Shield mezi City a Arsenalem se hraje už 6. srpna, do domácí soutěže vstoupí obhájce v pátek 11. srpna proti nováčkovi z Burnley.

K nějakým veletočům a velkým personálním změnám zatím v týmu nedošlo. Největší posilou je středopolař Mateo Kovačič, jenž dorazil na Etihad Stadium z Chelsea. „Když přišel, měli jsme první setkání a říkal, jak je to zde úžasné. Jak dobře spolu všichni vycházíme. Musí toho ještě hodně poznat, ale první dojmy jsou skvělé," chválí nového parťáka stoper Rúben Dias.

Devětadvacetiletý chorvatský středopolař přestoupil z Chelsea za 25 milionů liber (687 milionů korun) plus bonusy a v novém působišti podepsal smlouvu na čtyři roky. Kromě Kovačiče se z hostování vrátil stejně starý Joao Cancelo. Už se zdálo, že po půlroce v dresu Bayernu Mnichov jsou dny portugalského beka v kádru City sečteny, ale teď to vypadá, že Cancelo může dostat druhou šanci. Vyloučen však není ani trvalý odchod, zajímá se hlavně Barcelona. Jinak se z hostování vrátili ještě hráči, u kterých se nedá předpokládat, že se v elitním týmu usadí.

Intenzivní jednání se vedou kolem stopera Lipska Jošky Gvardiola, vše se točí na přestupové částce. Němci požadují přibližně 100 milionů euro a čas, než přivedou náhradu. To se vedení City moc nelíbí, i když sám Guardiola má Gvardiola jako jasnou jedničku pro posílení kádru. Spekuluje se také o příchodu 19letého Rayana Cherkiho z Lyonu nebo o dva roky starší hvězdičce Crystale Palace Michaelu Olisem.

Jen o trochu pestřejší je seznam odchodů v čele s již bývalým kapitánem Ilkayem Gündoganem. Ten po sedmi letech v bleděmodrém dresu a poslední veleúspěšné sezoně zamířil do Barcelony a dokonce zadarmo.

„Co k tomu jen říct. Bylo to neuvěřitelných sedm společných let. Nenacházím slova, kterými bych popsal svou vděčnost. Barcelona koupila neuvěřitelného hráče, ale takový je život. Snažili jsme se ho přesvědčit, aby zůstal, ale nepodařilo se. Přejeme mu jen to nejlepší," smutní Guardiola i několik týdnů po odchodu německého záložníka.

Kabinu teď čeká jasný úkol – vybrat nového kapitána. Favoritem je belgický záložník Kevin De Bruyne, jehož v hlasování před minulou sezonou předstihl právě Gündogan. De Bruyne měl také pásku ve většině případů, kdy Gündogan nebyl na hřišti. Spolu s nimi byli ve vedení kádru ještě Dias, obránce Kyle Walker a středopolař Rodri.

Dá se tak očekávat, že nový kapitán vzejde z této čtveřice, což připouští i Guardiola. „Hlasování proběhne, až se vrátíme z Asie do Manchesteru, Takže možná 31. července, kdy bude také známá definitivní sestava do sezony," vysvětluje kouč.

Mimo Gündogan a kádru opustil Benjamin Mendy, jenž bude nově oblékat dres francouzského Lorientu, nebo alžírský křídelník Rijád Mahriz. Ten se upsal saúdskoarabskému celku al-Ahlí. Do stejné země by stále mohl odejít i záložník Bernardo Silva. Prcuje se také se zájmem o Colea Palmera a Aymerica Laporteho.

A ještě jedna důležitá věc, kterou je potřeba vyřešit. Z trenérského týmu odešli Rodolfo Borrell a Enzo Maresca. První jmenovaný působil v City od roku 2016, ale v létě zamířil do americké MLS a stal se sportovním ředitelem klubu Austin FC. Maresca pak využil příležitosti a usedne na lavičku Leicesteru, který v minulé sezoně sestoupil z Premier League.

„Chci moc poděkovat Rodovi za neuvěřitelných sedm společných let a Enzovi za poslední rok. Byli součástí našeho neuvěřitelného úspěchu a přeji jim to nejlepší, zaslouží si to. Teď hledáme, kdo by nám mohl pomoci. Ale mám dost kvality v současném týmu a zatím vše funguje. Mám v hledáčku pár lidí, ale víc říct nemůžu," mlží Guardiola.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články