Českou republikou otřásla obrovská tragédie při geocachingu: Expedice čtyř kamarádů, dva zemřeli

Pro dvojici mladých lidí skončila 8. června 2018 tragicky výprava za „keškou“ umístěnou v podzemní části Motolského potoka.

Silný proud strhl všechny čtyři do Vltavy, zachránili se však jen jeden muž a jedna žena. Jejich dva kamarádi se utopili. „Nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo něco přijít. Podívali jsme se na počasí na internetu, kde o dešti v tu chvíli nebyla ani zmínka,“ popsal přeživší začátek výletu do míst, kam se nemá chodit kvůli nebezpečí, že náhlý déšť může téměř suchý tunel proměnit ve smrtelnou past. „V té štole byly jen holé stěny, takže nebylo kde uvíznout. Snad jen boční žebříky, díky nimž se člověk mohl dostat ven kanálem, pokud se mu podařilo uvíznout.“

Žena, stejně jako její přítel, přežila díky pomoci lidí, kteří byli na Vltavě v době, kdy oba pátrače shodil do řeky proud vody. O záchranu se zasloužili trenérka veslování Martina Součková, člen posádky Europé Radovan Stráský a kapitáni Europé a Andante Jan Svatoň a Milan Helvig. Stráský, bývalý jachtař, skočil do Vltavy a Součková, veslařka, se vydala na břeh, aby pomohla s katamaránem. To vše za silného větru a špatné viditelnosti.

Všichni čtyři záchranáři byli za svou odvahu a obětavost oceněni Zlatým záchranářským křížem pražského magistrátu, Součková a Stráský byli oceněni také Zlatým záchranářským křížem. Tragédie však měla dopad i na geocaching. Již krátce po smrti dvojice byla uzavřena keš v podzemní části Motolského potoka a vodárenské společnosti v Praze a dalších městech odstraňovaly i další „kešky“ (skrýše geocachingu) z kanálů a dalších míst, kam by veřejnost neměla mít přístup.

zdroj: topky.sk, Titulní obrázek: Pixabay.com/cocoandwifi