metro.cz

Počasí v Praze

11 °C / 21 °C

Neděle 5. května 2024. Svátek má Klaudie

Loni dorazilo přes 35 tisíc lidí, letos bychom rádi toto číslo překonali, říkají organizátoři Benátské!

  10:02
Už od roku 2012 se tradiční festival Benátská! koná v areálu Vesec u Liberce. A několik posledních let je kromě Pavla Mikeze spolupořadatelem také Petr Pečený, právník a zpěvák kapely Doctor P.P., kterou fanoušci v programu najdou i letos. Oba odpovídali na dotazy, co si letos pro lidi, kteří už od zítřka dorazí za hudbou, připravili.

Další 2 fotografie v galerii
Ve sportovním areálu Vesec u Liberce začne festival už zítra. Tradiční předvečer pro nedočkavé bude letos patřit převážně slovenské hudbě, zahraje Vašo Patejdl, Peter Nagy, Richard Müller či No Name. | foto: AZ FOTO

Na co byste letos návštěvníky nalákali? Co jste nachystali nového?
Petr Pečený (PP): Novinek jsme si pro návštěvníky 29. Benátské! s Impulsem nachystali celou řadu. Tou nejviditelnější je třetí stage, zároveň jsme upravili uspořádání celého areálu, aby pohyb mezi pódii byl co nejjednodušší. Pracujeme ale i na samotném programu, takže letos bude například celé sobotní odpoledne na druhé stagi vyhrazeno pro mladé interprety – ať už ty známé, nebo začínající, kterým na Benátské! už tradičně dáváme prostor.

Je těžší, nebo lehčí dělat festival ve sportovním areálu u velkého města než někde na louce uprostřed Česka?
Pavel Mikez (PM): Oboje má svá specifika. Samozřejmě výhodou velkého města je vynikající dopravní obslužnost a celkově infrastruktura, což hodně věcí zjednodušuje – nám jako organizátorům, tak i návštěvníkům. Díky spolupráci s libereckým dopravním podnikem máme například zajištěnou pravidelnou kyvadlovou dopravu do centra. Výhodou areálu ve Vesci je také jeho velikost, takže není problém pojmout všechny návštěvníky, kterých se loni v areálu protočilo přes 35 tisíc, a to i včetně těch, kteří spí v kempu. Přitom je Vesec dostatečně daleko od zástavby, takže festival nikoho významně neruší.

Benátská! už je ve Vesci u Liberce od roku 2012. Změnilo se nějak za tu dobu publikum, které na festival chodí? Už vám pravověrní milovníci Malé Skály ten přesun odpustili?
PM: Jak jsem zmínil, letos jsme do programu zařadili ještě víc mladých interpretů. Tím, že jsme nejstarší a největší festival mainstreamové hudby, tak samozřejmě musíme reagovat i na to, že publikum mládne a s tím se mění i hudba, kterou poslouchá. A my se chceme vyvíjet, ale zároveň si chceme nechat základy, na nichž jsme festival vybudovali. A doufám, že to cítí i fanoušci, kteří pamatují Malou Skálu, že přesun přinesl spoustu pozitiv.

Velkým tématem u všech akcí jsou ceny vstupenek, jak k této cenotvorbě přistupujete? Jakou návštěvnost celkově očekáváte?
PP: Loni dorazilo přes 35 tisíc lidí, letos bychom rádi toto číslo zase o kousek překonali a dosavadní prodeje naznačují, že by se to mohlo podařit. Cenotvorba je samozřejmě ožehavé téma, obzvlášť v dnešní době, kdy se lidé musí hodně rozmýšlet, za co své peníze utratí. Na druhé straně i nám rostou náklady, nicméně všechno nakonec vyšlo tak, že jsme pro letošek vstupenky nijak výrazně zdražovat nemuseli. A stále platí, že z největších festivalů jsme cenově nejníž.

Vrací se letos festivaly po covidu naplno do starých kolejí, co se týče kapel, organizace i zájmu fanoušků? Jaká je konkrétně vaše zkušenost?
PP: Obecně se, díkybohu, situace vrací do normálu. Co ovšem pozorujeme, jsou rostoucí ceny a celkově nároky některých interpretů, a rozhodně nejde jen o zahraniční hvězdy. Přesto nejsme závislí například na financích z městského rozpočtu, tak jako řada jiných festivalů. Samozřejmě si příspěvku od města Liberce velmi vážíme, v celkovém rozpočtu ale nehraje hlavní roli. Co se týče fanoušků, loni jsme po dvouleté odmlce sami moc nevěděli, jak zareagují, nicméně na hudbu nezanevřeli a ve Vesci bylo plno. Doufám, že letos to bude ještě lepší.

Lidé už nejezdí na podobné akce jen za muzikou, jaký nabízíte doprovodný program?
PM: Na Benátské! si dlouhodobě zakládáme na tom, že k nám mohou klidně dorazit i rodiny s dětmi, takže bez doprovodného programu bychom se v podstatě neobešli. Mezi koncerty je tak možné relaxovat v oddychových zónách našich partnerů, v areálu budou i různé kolotoče, barbershop, pro ty nejmenší například malování na obličej, v rámci programu bude v Hudebním stanu Rádia Impuls populární AZ-Kvíz nebo Zpívánky pro děti. Samozřejmostí je i dobré jídlo a pití, připravena bude už tradiční festivalová vinárna a pivnice… Je toho zkrátka hodně.

Co se týče ubytování, stanové městečko je neodmyslitelnou součástí festivalů. Jaké bude to vaše?
PM: Určitě čisté a klidné. Benátská! je jeden z nejčistších a nejpohodovějších festivalů u nás a rozhodně si tuhle nálepku chceme udržet. I proto jsme letos celkově vylepšili zázemí pro fanoušky, tak aby po celé tři dny měli maximální možný komfort.

Autor: Iveta Benáková Metro.cz

Hlavní zprávy

Udržitelnost je cesta. Důležité je najít si svůj vlastní styl a nebát se odborníků

vydáno 5. května 2024  16:51

S šatníkovým vyhořením může pomoci například stylistka. Protože spojit se s odbornicí je výhra. To v případě, pokud si nemůžete vybrat po ránu to správné...  celý článek

Třináctiletý cyklista se poranil v lesích na Vsetínsku. Zachránil ho vrtulník

vydáno 5. května 2024  22:52

Moravskoslezští záchranáři mají za sebou náročný zásah. V hlubokém lese poblíž obce Ústí na Vsetínsku se v neděli zranil sotva třináctiletý cyklista. Na...  celý článek

Policejní manévry v pražských Strašnicích. Nakonec šlo o starou krabici s ohňostrojem

vydáno 5. května 2024  22:12,  aktualizováno  22:39

V pražských Strašnicích v ulici Kralická zasahovala policie společně s pyrotechnikem, který na místě zabavil několik krabic se starým ohňostrojem. Uvedl...  celý článek

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

vydáno 5. května 2024  19:12,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil čtyři chodce. Zřejmě předtím usnul. Ženu a dítě...  celý článek