Bývalý starosta Prahy 11 dostal odškodnění 670 tisíc za stíhání v kauze opravy dětských hřišť

Stát zaplatí bývalému starostovi Prahy 11 Daliborovi Mlejnskému odškodnění přes 670 tisíc korun. Informaci ČT potvrdil Obvodní soud pro Prahu 2 a ministerstvo spravedlnosti. Peníze mají sloužit jako náhrada za nezákonné stíhání Mlejnského v kauze zadávání zakázky na rekonstrukci zanedbaných ploch na Praze 11. Skupina osob měla podle obžaloby uzavírat fiktivní smlouvy na rekonstrukci dětských hřišť. Způsobit měly škodu v hodnotěch desítek milionů korun. Podle soudů se ale nejednalo o trestný čin.

Po uzavření případu podal Mlejnský kvůli nezákonnému trestnímu stíhání na stát žalobu. Požadoval po něm dva miliony korun. Obvodní soud pro Prahu 2 mu ale přiznal jen 70 tisíc s úroky. Zbylou částku soud zamítl. Mlejnskému nepomohlo ani odvolání, Městský soud v Praze mu nevyhověl. „Rozhodnutí se potvrdilo,“ uvedla mluvčí Hana Wágnerová z Obvodního soudu pro Prahu 2.

S žádostí o peníze se ale bývalý starosta Prahy 11 obrátil i na ministerstvo spravedlnosti. Za náhradu právního zastoupení, ušlý zisk a jako přiměřené zadostiučinění po resortu požadoval 3,5 milionu korun. Podle ministerstva ale Mlejnský neměl na takovou částku nárok. „Ministerstvo spravedlnosti ČR tak vzhledem k výše uvedenému přizná žadateli částku v celkové výši 599 825,50 Kč,“ stojí ve stanovisku, které ČT získala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Celkem tak Dalibor Mlejnský od resortu získal 670 tisíc korun. K částce připadnou ještě úroky a náhrada nákladů řízení, které musí stát zaplatit.

Rekonstrukce dětských hřišť

Policie obvinila Dalibora Mlejnského a další osoby v říjnu 2016, a to kvůli podezření z poškození finančních zájmů EU, porušení povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby.

V kauze šlo o zakázku z roku 2009, na základě které mělo být opraveno přes šedesát dětských hřišť a nevyužívaných ploch na území pražského Chodova a Hájů. Tendr získala společnost Pragoflora, ta ale podle obžaloby nesplnila podmínky výběrového řízení. Skupina osmi osob tak měla městské části způsobit škody v řádu desítek milionů korun.

V březnu 2020 tak státní zástupce obžaloval osm lidí. O necelý rok později je ale soud zprostil viny. Nejednalo se podle něj o trestný čin. Státní zástupce se proto obrátil na pražský vrchní soud. Ten mu ale nevyhověl a nárok pravomocně zamítl na začátku listopadu 2021. 

Odchod ze zastupitelstva

Bývalý starosta se domáhal náhrady ušlého zisku. Tvrdil, že zastupitelstvo Prahy 11 vyvíjelo tlak, aby byl odvolán z funkce. „Žadatel tak byl nucen pod tímto tlakem své dlouholeté pracovní místo opustit,“ uvedl v žádosti.

V zastupitelstvu Prahy 11 působil Mlejnský od roku 2002. O čtyři roky později se stal starostou. Ve funkci zůstal následujících osm let. Podle svých slov byl ale v souvislosti s trestním stíháním kvůli tlakům ostatních zastupitelů nucen skončit, a proto si našel práci v soukromé firmě. Po státu tak požadoval rozdíl mezi mzdami na obou pozicích.

Ministerstvo spravedlnosti ale s návrhem Mlejnského nesouhlasilo. Resort argumentoval především tím, že Mlejnský své místo opustil až několik let poté, co ho policie začala trestně stíhat. „Je pravděpodobné, že příčina jeho odchodu byla jiná než trestní stíhání,“ stojí ve stanovisku ministerstva.