ITA Airways poprvé letěly do Libye, po 10 letech opět přistál v Tripolisu italský komerční letoun

26.07.2023 15:52 - Evropa



Letecká společnost ITA Airways uskutečnila v pondělí 24. července první let do Libye. Po téměř desetileté přestávce tak přistál v Libyi opět italský komerční letoun. Jednalo se o charterový let AZ894 z letiště Fiumicino v Římě do libyjského hlavního města Tripolisu, na letiště Mitiga. Na palubě Airbusu A320 byla libyjská vládní delegace vedená prozatímním předsedou vlády Abdulem Hamídem Dhaíbim. Na palubě zpátečního letu pak cestovala italská delegace italského letectví na čele s Pierluigim Di Palmou, prezidentem italského úřadu civilního letectví ENAC.

Italská delegace po příletu do Tripolisu (foto: ENAC)

Jak jsme informovali začátkem tohoto měsíce, po jednání italské premiérky Georgie Meloniové s libyjským předsedou vlády Dhaíbím bylo oznámeno, že Itálie a Libye ještě letos obnoví pravidelné letecké spojení. Zároveň Itálie zrušila zákaz leteckého spojení s Libyí.

Z každé strany by měl spojení zajišťovat jeden dopravce. Nyní bylo zveřejněno, že za italskou stranu zvažuje provoz letů ITA Airways. Manažeři této společnosti byli součástí delegace, která se vracela zmíněným zpátečním letem. Za libyjskou stranu pak má spojení od příštího roku zajišťovat místní letecká společnost Medsky Airways.

Jednání prezidenta ENAC v Tripolisu (foto: ENAC)

První pravidelná linka by měla spojit hlavní města obou zemí, Řím a Tripolis. Vincenzo Nunziata, prezident společnosti ADR provozující římské letiště Fiumicino, který se účastnil také jednání, uvedl, že toto spojení posílí postavení letiště jako klíčového uzlu pro spojení Itálie s oblastí Středomoří. Libyjský premiér Dhaíbí uvedl, že bude také usilovat o obnovení spojení mezí Římem a Bengházím na východě Libye. V tomto městě však však úřaduje provizorní vláda národní stability vedená Fathí Bášághem, což je druhá libyjská vláda.

Společnost ITA Airways by mohla lety do Libye obnovit již na podzim. K zahájení letů v podstatě zbývá vyřešit jen několik formalit. V případě libyjského dopravce je situace složitější. Všechny libyjské aerolinie jsou totiž na seznamu zakázaných leteckých společností Evropské unie. Libyjští dopravci tak nemohou provozovat lety do zemí EU ani přes členské státy přelétat. Medsky Airways tak budou muset nejdříve vyřešit tento problém a teprve potom budou moci se svými letadly začít létat do Itálie.

Naposledy měla Itálie pravidelné letecké spojení s Libyí v roce 2014. Za Itálii lety provozovala národní aerolinie Alitalia. Za libyjskou stranu pak létala společnost Afriqiyah Airways.

https://twitter.com/Dabaibahamid/status/1683448481111842818

Témata