Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Telefon jako zbraň k rozdmýchání nenávisti. „Lajfkaři“ v Krupce využili frustrace Romů i pasivity státu

Demonstrace v Krupce je ukázkou, jak Česko podcenilo vliv dezinformací na Romy. A radikalizaci některých z nich. Foto: ČTK
Demonstrace v Krupce je ukázkou, jak Česko podcenilo vliv dezinformací na Romy. A radikalizaci některých z nich. Foto: ČTK

Zorientovat se v tom, co se v předchozích dnech stalo v severočeské Krupce, není jednoduché. Jistý je pouze výsledek – demonstrace, která skončila pokřikováním nenávistných hesel, a rostoucí napětí mezi Romy a Ukrajinci. Na začátku přitom stály nepotvrzené příběhy o znásilněných dětech ve sklepě. Celý případ ukazuje, jak rychle se mezi Romy šíří informace, ale také dezinformace. A jak stát tento problém roky přehlížel.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zjevně nervózní Robert Horváth stojí ve své zastavárně v ústeckém Střekově. Podnikatel z nedaleké Krupky je tím, kdo svolal demonstraci na tamním sídlišti.

Mluvit s novináři se mu nechce, schytává to teď ze všech stran. Přes internet se mu podařilo zmobilizovat stovky Romů. Z toho, co se v místě jeho bydliště stalo, však radost nemá.

Demonstrace v severočeském městě se minulý týden velmi rychle stala středem pozornosti. Není divu. Během protestu zazněla provolání „Sláva Rusku“ nebo „Ať žije Putin“, skupina lidí zde házela odpadky na Ukrajince, jeden z řečníků volal po dodávkách zbraní pro Romy. A pochodující účastníci vykřikovali „černá síla“.

Robert Horváth mluví rozvážně. Z celé situace je špatný. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Poměrně symbolicky se to odehrálo na sídlišti Horní Maršov – právě zde před 12 lety prošli příznivci krajní pravice vedení Tomášem Vandasem z extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti. Je dost možné, že zde ve stejných kulisách pořvávali jiní lidé „bílá síla“.

Horváth teď řeší, jestli nenaskočil na falešnou zprávu. Z celé situace je špatný. Kde se stala chyba, ale ví přesně. „Telefon je obrovská zbraň,“ říká.

Panika na sídlišti

Vše začalo v neděli 16. července, kdy došlo ke konfliktu mezi místními Romy a cizinci před prodejnou potravin. Ze strohého policejního vyjádření vyplývá, že to byla šarvátka, po které obvinili jednoho cizince z výtržnictví. Podle prvních informací místních Romů se jednalo o Ukrajince, což však policie brzy vyvrátila.

Pravděpodobně závěr incidentu zachycuje video, jejž dosud zhlédlo zhruba 220 tisíc lidí.

Na místě se po střetu začalo řešit, že zmínění cizinci ten den měli dvakrát sexuálně obtěžovat děti. První případ měl předcházet šarvátce a odehrát se měl o zhruba dvě stě metrů dál v „lesíku“.

„Holky si hrály v lesíku a ti Ukrajinci nebo Rusové tam dole chlastali. Zničehonic šli k holkám a řekli ‚hezký dievušky‘ nebo ‚krásný dievušky‘. Holky se lekly. Jedna z nich byla moje neteř,“ popisuje ve svém bytě na sídlišti Adriana Badyová se svým bratrem Janem. Jedna ze dvou romských dívek prý byla jeho dcera.

Na této lavičce údajně seděli dva Moldavané. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

„Tu čtrnáctiletou holčičku chytil za ruku a tahal. Ten Moldavan, který měl červené tričko, po mojí neteři hodil plechovku piva. Ještě má modřinu. Moje neteř zařvala. Chtěl ji chytit za vlasy, ale holky utekly. Ti Moldavané utíkali za nima. Jeden byl silnější, blond vlasy, druhej brejlatej udělanej. Oni utíkali za holkama a my jsme je viděli,“ líčí Badyová.

Doběhli prý na schodiště před večerkou, kde došlo ke zmíněnému konfliktu. Tomu už přihlížela velká skupina lidí.

Podobně popisuje situaci svolavatel demonstrace Horváth.

Jeden z Moldavanů podle něj jednu z dívek zatáhl za vlasy. „To jsme viděli všichni. Jak utíkala, chytil ji za vlasy a stáhl na zem. Na místě byl obrovský kravál a děti utíkaly na dvůr,“ říká.

Místo, kde se odehrála hlavní část incidentu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

V daný moment se navíc začalo šířit tvrzení, že tito cizinci

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Migrace a uprchlíci

Reportáž

Romové

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější