Na schůzce s ASZ ČR slíbil nový ministr zemědělství důslednější plnění vládního programu

Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ ČR) se poslední červencový týden sešla s novým ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL). Jednalo se o první oficiální setkání zástupců Asociace s novým ministrem, který koncem června nahradil svého předchůdce Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL). Hlavním bodem jednání bylo představení priorit naší stavovské organizace, které ASZ ČR považuje za zásadní pro udržitelný rozvoj a stabilitu českého zemědělství a venkova. Patří mezi ně zejména restrukturalizace a rozvoj pestrosti zemědělského sektoru, které jsou úzce provázány s nutností změny v přístupu k tuzemské dotační politice. Ministr zemědělství řekl, že se ve své funkci chce věnovat plnění Programového prohlášení vlády a stejně tak navázat s Asociací pravidelnou komunikaci a konstruktivní spolupráci.

Asociace ministrovi Výbornému zaslala neprodleně po jeho jmenování seznam priorit obsahující aktuální i strategická témata, která jsou podle ASZ ČR stěžejní pro strategický rozvoj a udržitelnou budoucnost českého zemědělství. Řada těchto témat byla již na prvním setkaní detailněji diskutována. Zcela zásadním obecným problémem, který zatěžuje celý podnikatelský systém a na němž se ASZ ČR shoduje i s dalšími zemědělskými organizacemi, je neúnosná byrokracie. Neustále se zvyšující administrativní náročnost související s běžnými činnostmi na farmě je pro zemědělce silně demotivující. Dle názoru ASZ ČR by ministerstvo zemědělství (MZe) mělo zefektivnit fungování Antibyrokratické komise (ABK), která byla zřízena pro snižování administrativní náročnosti různých opatření uplatňovaných a využívaných v resortu zemědělství. Její činnost je velmi efektivní, ale k dořešení některých podnětů potřebuje jasnou podporu ministra. Dalším tématem ze seznamu priorit ASZ ČR bylo také plánované navyšování daně z nemovitých věcí, které u zemědělské a lesní půdy nepovažujeme za obhajitelné, nastavení protierozních pravidel od roku 2025 a nových omezujících podmínek, které se týkají povinného střídání plodin. Na řadu z těchto témat má ASZ ČR podobný názor s Agrární komorou nebo Zemědělským svazem. Nový ministr také potvrdil zájem upravit podobu připravené novely mysliveckého zákona, jejíž alibistické zpracování bylo mnohými odborníky a i nevládními organizacemi na jaře kritizováno, a uvedl, že ministerstvo zemědělství předloží na podzim do Poslanecké sněmovny takovou verzi, která bude odsouhlasena vládní koalicí, tzn., aby její znění respektovalo závazek v programovém prohlášení vlády.

Na jednání byla zmíněna i další důležitá témata ohledně konkrétního nastavení podmínek nové zemědělské politiky, nicméně zástupci ASZ ČR položili hlavní důraz na požadavek pokračování dalších změn, které celkově posílí české zemědělství a zvýší konkurenceschopnost a jež budou alespoň brzdit skupování zemědělských podniků největšími hráči, což ohrožuje zejména střední podniky. Jedním ze zásadních dlouhodobých témat ASZ ČR je proto udržitelný rozvoj zemědělského sektoru, který tkví zejména v podpoře co nepestřejší škály zemědělských podnikatelů a zpracovatelského průmyslu. Dle názoru ASZ ČR je k potřebné restrukturalizaci českého zemědělství nutné maximální zjednodušení dotačních programů a jejich zpřístupnění menším a středním farmám. Stejně tak je nutné zajistit investiční podpory pro co nejširší škálu zemědělských subjektů (bez udělování výjimek velkým agroholdingům) a podporovat vznik zpracovatelských a odbytových družstev malých producentů. Stěžejní opatření, které by v dlouhodobém horizontu posílilo výše zmíněná stanoviska, je zavedení zastropování zemědělských dotací, které by zamezilo velkým agroholdingům s desítkami tisíc hektarů čerpat neomezené státní podpory. S tímto krokem je ASZ ČR ve shodě i s ministrem financí.

Účinněji budeme podporovat malé, střední, začínající a ekologické zemědělce za přispění zejména evropských fondů.“ Tak zní úvodní věta Programového prohlášení vlády, ke které se zavázala současná vládní pětikoalice, a jež zároveň koresponduje s novou dotační politikou Evropské unie, která chce poskytovat cílenější podporu menším farmám. Asociace se bude snažit být maximálně nápomocná v plnění vládního prohlášení a věří, že s novým ministrem naváže funkční a konstruktivní spolupráci. ASZ ČR zároveň ministrovi Marku Výbornému nabídla bližší seznámení s našimi členskými farmami, které by mu autenticky přiblížilo pestrost hospodaření a postoje rodinných farem jako nejpočetnější formy zemědělského podnikání v České republice.

Jednání se účastnili:

Za ASZ ČR – předseda Jaroslav Šebek, místopředseda Jan Štefl, místopředseda Jan Staněk

Za MZe – ministr Marek Výborný, tajemník ministra Josef Wolf, náměstek Miroslav Skřivánek a ředitelé sekcí Pavel Sekáč a Petr Jílek

Za hlavní kancelář ASZ ČR Anna Chládová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info