Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Regulovat obsah sociálních sítí nestačí. Je potřeba kontrolovat moc těch, kdo je provozují

Majitelé sociálních sítí mají v rukou obrovskou globální moc. Ilustrace Adobe Stock, vytvořeno pomocí AI
Majitelé sociálních sítí mají v rukou obrovskou globální moc. Ilustrace Adobe Stock, vytvořeno pomocí AI

Komentář Kateřiny Kňapové: Žádná z regulací obsahu, nakládání s daty uživatelů nebo transparentnosti fungování algoritmů nezabrání jednotlivci, tedy majiteli, aby podobu digitální platformy a její zaměření ovlivnil podle svého uvážení.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nová sociální síť Threads, konkurenční aplikace Twitteru nyní přejmenovaného na X, získala během několika dní od spuštění sto milionů uživatelů, přičemž se kvůli ochraně dat ještě oficiálně nepřipojili uživatelé z EU. Jedná se o naprosto bezprecedentní růst v oblasti digitálních platforem a bezpochyby velkou příležitost pro ty, kdo na nich hledají své útočiště.

Stejně jako v případě rapidních změn v uživatelské zkušenosti s Twitterem pod vlivem Elona Muska je ale opět na stole otázka, jakou odpovědnost vlastně mají ti, kteří ovládají digitální platformy. Není to otázka nová – opakuje se zase a znovu po letech zkušeností se šířením dezinformací, vyvoláváním nenávisti a radikalizací, pro kterou digitální platformy představují často velmi vhodné prostředí. Je to ale otázka stále aktuální, protože se vrací k samotnému principu fungování demokratické společnosti – kontrole moci.

Co ukázal případ Musk

Lze oprávněně namítat, že existuje celá řada

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Sociální sítě

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější