Kutnohorská kocábka zakotví v Kutné Hoře již po čtyřicáté
Fotografie z prvního ročníku Kocábky z roku 1984, na snímku je mimo jiné Wabi Daněk a část kapel Brzdaři a Trampoty. Foto: archiv Sdružení Kocábka

K letním prázdninám v Kutné Hoře již neodmyslitelně patří Kutnohorská kocábka, jeden z nejstarších festivalů country, folku, bluegrassu a trampské hudby v ČR. Letos se vydá na svoji 40. plavbu. Zakotví 12. srpna v parku pod Vlašským dvorem a od 13 hodin nabídne příjemnou muziku.

Z historie festivalu

„Festival Kutnohorská kocábka vznikl v roce 1983 pod hlavičkou Jednotného klubu pracujících podniku Avia v Kutné Hoře. V devadesátých letech Kocábku organizovaly informační centrum města, městská knihovna a Tylovo divadlo. Aby festival nezanikl, sešli se na podzim roku 1998 Jindřiška Kozlíková, Zdeněk Lebeda, Veronika Lebedová a Miloš Truhlář a založili Sdružení Kocábka, od roku 2016 jako spolek. Do 20. ročníku byla předsedkyní Jindřiška Kozlíková a od roku 2004 je předsedou Zdeněk Lebeda, který se 40. ročníkem oslaví i své významné životní jubileum,“ uvedla Veronika Lebedová ze Sdružení Kocábka.

Během čtyřicetileté historie se na Kocábce vystřídala řada zvučných jmen

Jak připomenula Veronika Lebedová, první ročník festivalu se konal 18. 8. 1984 v parku pod Vlašským dvorem za účasti v té době známých i méně známých hudebníků a vyvrcholením bylo vystoupení Wabiho Daňka, který se od té doby účastnil Kocábky několikrát. Na festivalu během jeho existence vystoupila např. Lokálka s Vaškem Součkem (první ročníky i moderoval), zahráli Miloš Dvořáček, Jarmila Šuláková se skupinou Fleret, Cop, Druhá tráva, Rangers, Jindra Šťáhlavský, Fešáci, Greenhorns, Taxmeni, Standa Chmelík s Jitkou Vrbovou, Karel Plíhal, Miki Ryvola, Kapitán Kid, Karel Kahovec, Pavel Dobeš, Petra Černocká a mnoho dalších osobností. „K festivalu neodmyslitelně patří kapely Brzdaři a Trampoty, v nichž dodnes hrají i jedni ze zakládajících členů festivalu. Zahráli si zde i další Kutnohoráci a kapely z blízkého okolí jako Wyrton, Formace, Los Os, Bucket, Rusty Strings, Vesper, Neřež, Rezeda, P. J. Ryba, Detto, Richenza. Festival dává příležitost i začínajícím hudebníkům. Těší nás, že jedno z prvních vystoupení na Kocábce měly skupiny Semtex, Banánový Rybičky (Rybičky 48), Eva Henychová, Vabank, Českomoravská hudební společnost (Čechomor) a skupina Divokej Bill,“ řekla Veronika Lebedová.

Program letošního jubilejního ročníku

Po tradičním zahájení festivalu písní Já mám kocábku náram náram… letos vystoupí Jan Ingr s kapelou Velký Hořký. „Kdo se těší na plzeňský Cop, musí přijít hned na začátek, jelikož zahrají již ve 14 hodin. Pak bude prostor dán domácím Trampotám a Brzdařům. Po 17. hodině vystoupí Vojta Kiďák Tomáško. Závěr festivalu bude patřit Johny Cash Triu, Lokálce z Hradce Králové a Taxmenům,“ zve k návštěvě Veronika Lebedová a dodává: „Velký dík patří poskytovatelům grantu – městu Kutná Hora a Středočeskému kraji – a všem sponzorům, bez kterých by nebylo možné tento festival pořádat.“

Více informací k programu naleznou zájemci na webu města a webu kocabka.wz.cz.

vl, pra

Zavřít menu