Odborný panel na tiskové konferenci k hepatitidě C. Foto: IKEM

Žloutenka není jen nemoc narkomanů. Otestovat by se měli i diabetici, radí lékaři

Odhaduje se, že v České republice žije možná až 40 tisíc lidí infikovaných virem hepatitidy C (HCV), a to přesto, že nikdy neužívali drogy. Otestovat by se proto podle lékařů měly i osoby z rizikových skupin. Jednou z nich jsou diabetici, u nichž byla vysledována vyšší prevalence této infekce. Podle nových zjištění totiž HCV může přispívat ke vzniku cukrovky. Dobrou zprávou je, že onemocnění je relativně snadno vyléčitelné a počty nakažených v Česku dlouhodobě klesají. Na tiskové konferenci v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) ke Světovému dni hepatitidy zasedl panel odborníků.

O náročnosti testování běžné populace pohovořila zástupkyně přednosty pro klinickou hepatologii Soňa Fraňková. „Screening celé populace by se u nás nevyplatil, ale testování rizikových skupin už se vyplatí,“ uvedla s tím, že kohorta testovaných by měla být mimo jiné definována věkem – má jít o lidi narozené v letech 1975 až 1993.

Nechat se otestovat u praktického lékaře by ovšem měli i ti, kdo se někdy v minulosti dopustili tzv. rizikového chování, tj. nechali si udělat amatérské tetování, měli pohlavní styk s neznámým člověkem nebo si aplikovali drogu do žíly (byť třeba jenom jednou). „V dnešní době je hepatitida C jednoduše léčitelná a zcela vyléčitelná infekce, ale je třeba aktivní vyhledávání i bezpříznakových osob v běžné populaci,“ uvedla Fraňková.

Lékaři upozorňují, že vyhledávání infikovaných zásadně znesnadňuje stigma, které se s hepatitidou C pojí. „Pro ty, kteří se stydí, máme internetové stránky, kam stačí napsat email se svým kontaktem a my pacienta pozveme k léčbě, aniž by musel něco říkat,“ dodala Fraňková na konferenci.

Zvláštní rizikovou skupinou jsou rovněž lidé, kteří dostali krevní transfuzi před rokem 1992, kdy virus hepatitidy C ještě nebyl objeven a krev se na ni netestovala. 

Kromě drogově závislých a sexuálně promiskuitních osob se HCV vyšší měrou vyskytuje též u pacientů s kožními onemocněními a u diabetiků. „V naší ambulanci má vyšší jaterní testy celá řada pacientů s diabetem. Roky jsme jejich zvýšení přičítali ztučnění jater a konzumaci alkoholu, nyní již víme, že test na hepatitidu C bychom měli provést alespoň jednou u každého diabetika,” řekl vedoucí lékař ambulance Kliniky diabetologie IKEM Robert Bém. Lidé nakažení HCV totiž mívají vyšší rezistenci vůči hormonu inzulinu, který snižuje hladinu cukru v krvi, což může vést k rozvoji diabetu druhého typu. „Pacienti s diabetem také mají častější progresi tohoto onemocnění do cirhózy jater a hepatocelulárního karcinomu,“ dodal Bém k rizikům.

Souvislost cukrovky a žloutenky je velké riziko i s ohledem na to, že v současnosti se v tuzemsku vyskytuje možná až milion osob s diabetem. Pacientů s HCV je o poznání méně. V hepatologické ambulanci v IKEM se léčí průměrně 250 pacientů ročně, přičemž dříve většinu tvořili pacienti po transplantaci orgánů. Díky nasazení antivirotik v roce 2014 toto číslo klesá. S bojem proti hepatitidě C od roku 2022 pomáhá i Klinický doporučený postup.

-fk-