Hlavní obsah

Monumentální počin. Polský horolezec sjel na lyžích všechny karákóramské osmitisícovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polský horolezec Andrzej Bargiel se zapsal do dějin horolezecké a skialpinistické historie nesmazatelným písmem. Jako první člověk dokázal bez použití kyslíku vystoupat a následně sjet na lyžích všechny osmitisícové vrcholy pohoří Karákóram, mezi něž patří i druhá nejvyšší hora světa K2. Pětatřicetiletý rodák ze Zakopaného završil svůj výkon ve středu sjezdem Gašerbrumu I.

Polský horolezec zdolal osmitisícovku a pak ji sjel na lyžích bez kyslíkové maskyVideo: Reuters

 
Článek

Bargielův kousek je milníkem v historii lezectví. Osm let trvající cesta za pokořením všech čtyř vrcholů karákóramského pohoří započala v roce 2015, kdy se stal prvním člověkem, který zdolal a následně sjel vrchol Broad Peak (8 051 m).

O tři roky později se Bargiel pustil do sjezdu obávaného vrcholu K2 (8 611 m), učinil tak bez sundání lyží i bez použití kyslíku. Jeho kousek je zaznamenán v dokumentárním snímku K2: Nemožný sestup.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Andrzej Bargiel (@andrzejbargiel)

Karákóramskou skialpinistickou tetralogii završil Bargiel letošní expedicí do Pákistánu. Cílem bylo zdolat a sjet bez kyslíku oba vrcholy Gašerbrumu, což se mu ve středu také podařilo.

Reklama

Související témata: