Nové tůně, chodníčky i pozorovatelna. Bývalá střelnice u Podhůry láká obojživelníky i turisty

28. červenec 2023

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR dokončila revitalizaci potoka Podhůra v místě bývalé střelnice lidových milicí u Rabštejnské Lhoty v Chráněné krajinné oblasti Železné hory. Výsledkem je obnovené koryto, 19 nových tůní, pestré louky, zídky pro plazy a zastřešená pozorovatelna pro návštěvníky.

Na projekt poskytl dotaci šest milionů korun Operační program Životní prostředí, uvedla mluvčí agentury Karolína Šůlová. Desetihektarová louka na bývalé střelnici nedaleko Rabštejské Lhoty byla v minulosti nevhodně osázená smrky a borovicemi a zarůstala náletem. Od loňského září se vykácely některé dřeviny, v zimě se uskutečnily rozsáhlé terénní úpravy.

Vykopaná meliorace

Původní rovné, jeden metr zahloubené a opevněné koryto potoka Podhůra a jeho levostranného přítoku bylo zasypáno a v údolí se vlní nový mělký potok se širokým, v příčném i podélném profilu nepravidelným korytem. Přerušena byla i meliorace, která pozemky odvodňovala. K dřívějším šesti přibylo 19 nových tůní a mokřadů. Jakmile se naplnily vodou, nastěhovali se do nich obojživelníci, například kuňka obecná a čolek velký.

Letecký snímek ukazuje přeměnu střelnice na přírodní lokalitu s tůněmi a potokem

Na přelomu jara a léta bylo pak možné sledovat desítky jejich přeměňujících se larev. Nové kamenné zídky přilákaly desítky plazů, především ještěrek obecných. Mohou se tu vyhřívat, v navršené zemině zimovat a najdou i vhodná místa pro kladení vajíček s klacky, drny a trávou. Aby mohli lidé nový přírodní prostor co nejvíce využívat a pozorovat, jak se mění, vznikla okružní trasa z hrubě opracovaných klád, zastřešená pozorovatelna a povrch cesty byl upraven tak, aby mohly snadno projet i rodiny s kočárky.

Jeleni, milice, obojživelníci

Postupně se obnovuje alej lemující cestu, v plánu je doplnění jmenovek u jednotlivých druhů stromů a keřů. Lokalita kdysi patřila do obory šlechtického rodu Auerspergů, kde se chovali jeleni. Po roce 1948 ji používaly lidové milice jako cvičnou střelnici.

Byla oplocena, vykácela se střední část kaštanové aleje, vybudovaly se sklad a řídicí věže, náspy s posuvnými terči či dopadiště pro hod granátů. V roce 1990 přešel celý areál pod okresní úřad, později byl prostor střelnice dán k dispozici skautským oddílům chrudimského okresu, které jej osázely stromy. Až do roku 2019 tam některé oddíly pořádaly letní tábory.

autoři: pta , kop | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio

Související