Na FAMU bude možné studovat restaurování fotografií

foto Pražská Akademie múzických umění (AMU) - budova filmové fakulty (FAMU) na snímku z 16. října 2015.

Praha - Nový studijní program Konzervování a restaurování fotografie otevře od příštího akademického roku Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění v Praze (FAMU). V Česku jedinečný studijní program bude zaměřený na výchovu profesionálů zajišťujících zachování fotografického dědictví pro budoucí generace. ČTK to sdělila mluvčí školy Klaudie Osičková.

Absolventi tohoto studijního programu najdou podle ní profesní uplatnění v muzeích, galeriích, archivech i dalších institucích disponujících fotografiemi a fotografickými sbírkami. Přihlášky do tříletého bakalářského prezenčního studia lze podávat do 15. srpna. V budoucnosti FAMU otevře také dvouletý navazující magisterský studijní program Konzervování a restaurování fotografie, který bude zaměřen na restaurování poškozených fotografických materiálů.

"Vedle tvorby nových děl vnímám jako společenský závazek naší školy zdůrazňovat význam a přispět k zachování vizuálního a audiovizuálního kulturního dědictví. Náš nový studijní program je inspirován dobrými praxemi podobných oborů v zahraničí, je výrazně prakticky zaměřen a jeho součástí budou i stáže v domácích i zahraničních paměťových institucích," uvedla děkanka Andrea Slováková.

Absolventi tohoto programu by měli rozumět materiální podstatě fotografie a procesům, které se dějí při jejím vzniku, stárnutí a degradaci. Během studia získají znalosti a dovednosti, které jim umožní posoudit stav fotografií ve fotografických sbírkách a následně navrhnout a realizovat postupy jejich konzervace a dlouhodobého uložení.

"V posledních letech došlo k významnému oživení zájmu o historické fotografické techniky, jejichž prostřednictvím vznikají obrazy jakožto jediné originály, což je v záplavě digitálních obrazů stále vzácnější jev," řekl garant studijního programu Martin Stecker. Historické techniky podle něj také připomínají, že v podobě jediného originálu či exempláře se často dochovaly tisíce snímků uložených v archivech, muzeích, galeriích nebo například rodinných albech. "Studijní program konzervování a restaurování fotografie otevíráme s naléhavým vědomím, že pokud o tyto snímky nezačneme správně pečovat, tak o ně můžeme navždy přijít," doplnil.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 13.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je pondělí 13. května 2024

Očekáváme v 03:00 7°C

Celá předpověď