Hlavní obsah

Nevěříme na schematické scénáře. Jak číst policejní kombinaci Dozimetru?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Janek Kroupa zkoumal videozáznam, který vyšetřovatelé pořídili v okamžiku, kdy Adam předával úplatek.

Reklama

Stále nacházíme nové a nové důkazy o tom, že Vratislava Mynáře při jeho misi na Pražském hradě zajímalo především jeho vlastní konto. A vrátili jsme se také ke kauze, která před rokem ohrožovala vládní koalici.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Kauzy Seznam Zpráv, ve kterém každý pátek reportéři z našeho investigativního týmu shrnují podrobnosti a zákulisí nových kauz z vysoké politiky i byznysu. Pokud vás newsletter zaujme, přihlaste se k odběru!

Se začátkem týdne jsme vypustili naši novou investigativní podcastovou minisérii z cyklu Odkryto. Janek Kroupa se vrátil k případu, který vešel do všeobecného povědomí pod názvem Dozimetr.

Nepřímo navazujeme na předchozí sérii s názvem Gučiho archiv. Tehdy Janek popsal výpověď prvního spolupracujícího obviněného, Pavla Dovhomilji, svými kumpány přezdívaného Guči. Nyní líčí málo známý, zato pohnutý příběh, jenž se odehrál ve stínu politického mumraje, který případ způsobil.

Promluvil s rodinou podnikatele Petra Adama, který si vzal život jen pět dní po svém obvinění, a pokusil se sestavit alespoň přibližnou rekonstrukci této části případu. Probíral se policejními odposlechy a zkoumal videozáznam, který vyšetřovatelé pořídili v okamžiku, kdy Adam předával úplatek.

Výsledkem je dle mého soudu unikátní exkurze do polosvěta úplatků a zákulisních her s veřejnými zakázkami. Neskromně si troufám tvrdit, že se minisérie vymyká z běžné podcastové produkce v Česku. Reportérské pátrání v živém případu převádíme do zvuku, tedy true crime podcast v nejčistší podobě.

Nechci předstírat, že se nám podařilo zachytit všechny odstíny příběhu. Jemné předivo vztahů v rodině Petra Adama nám ani nepřísluší zkoumat. Snaha očistit jeho jméno – alespoň posmrtně – je pochopitelná a přirozená. Jak ale ukazují shromážděné informace, stal se součástí vlčího prostředí. A v takovém společenství by měl problém uhájit svou morální integritu i Mirek Dušín.

Osobně proto považuji za cenné ty zvukové fragmenty, na nichž si aktéři kauzy domlouvají všimné. Nikdo není překvapen, nikoho takové domluvy nezaskočily. Což si lze vysvětlovat i jako doklad rutiny.

Druhý díl zkoumá především nejednoznačnou roli Michala Zděnka, člena dozorčí rady pražského dopravního podniku, jehož měl Petr Adam uplatit (hodil mu obálku do auta). A to ve chvíli, kdy už Zděnek pracoval ve prospěch policie.

A protože se pohybujeme mezi vlky, snažíme se i jeho verzi příběhu nahlížet kriticky a konfrontovat ji s fakty a reáliemi. Na barvotiskové, schematické scénáře nevěříme. Počátek Zděnkovy spolupráce s policií je totiž – diplomaticky řečeno – zahalen v mlze.

Opravdu si nemyslíme, že jsme nazřeli celou scénu za kulisami. Některá známá jména se například z uzavíraného spisu bez jakéhokoliv vysvětlení vytratila. Vyšetřovatelé je nemuseli nutně vynechat. Může jít jen o taktiku: K soudu se snaží nejdříve dotlačit nejlépe doložené linky případu a k okrajovým větvím se ještě vrátí. Kauza Dozimetr si zkrátka zaslouží další novinářskou péči.

I při částečné znalosti zákulisních tahů obhajoby si troufám předvídat, že Dozimetr ještě může nabrat novou dynamiku. To, když se někdo další z obviněných – a brzy i obžalovaných – rozhodne promluvit. Ve hře není málo – několikaletá ztráta svobody.

Budeme se snažit být u toho.

Co jsme také zjistili

25 milionů ze schránky. Exkancléř exprezidenta Zemana Vratislav Mynář loni podle majetkového přiznání dostal desítky milionů korun od firmy bez kanceláří. Kolem transakce se pohybovali lidé z okruhu zbrojaře Michala Strnada, za jehož byznys Miloš Zeman lobboval ve světě. Důležité zjištění přinesli Jiří Pšenička, Lukáš Valášek a Adéla Jelínková.

A zase ten Mynář! Nekonečný seriál o trampotách pana exkancléře přinesl v uplynulém týdnu ještě jeden díl. Přišli jsme rovněž na dar z doby, kdy byl Vratislav Mynář na vrcholu moci. Sám ten prezent ohodnotil částkou vyšší než 500 tisíc korun. Kdo se mu luxusním darem odvděčil? Odpověď jsme hledali v tomto článku.

Stará známá firma. Našli tak velká pochybení, že na projekty za miliardy korun odmítají dát veřejné peníze. Úředníci Ministerstva pro místní rozvoj nyní řeší námitky společnosti Krajská zdravotní, která sdružuje sedm nemocnic Ústeckého kraje. U staveb za miliardy může přijít o dotace.

Cinklé kariéry v diplomacii. Úředník Jan Čapek vypracoval audit, jehož obsah byl pro Ministerstvo zahraničních věcí nepříjemný. Zjistil totiž, že úřad netransparentně vybírá lidi na velmi žádaná místa na ambasádách. Následoval rychlý vyhazov.

Polčákovy konexe z Dozimetru. Europoslanec Stanislav Polčák dosud tvrdil, že jeho spojení s kauzou Dozimetr je jen „mediálním konstruktem“. Policisté však zdokumentovali jeho schůzku se stíhaným podnikatelem, spojkou lobbisty Michala Redla. Fotografii si můžete prohlédnout v textu Ondřeje Koutníka.

Padlá Malina zahnívá. Ekonomický reportér Daniel Novák zjistil, že soud výrazně omezil majetková práva dodavatele solárních panelů Malina. Zdůvodnil to smlouvami, které Malina v posledních měsících uzavřela. Mimo jiné se to týká i kontraktů s krizovými manažery Maliny. V jedné smlouvě například figuruje i Libuše Barková, známá ze staré kauzy expremiéra Stanislava Grosse.

Pokud vás týdenní report toho nejdůležitějšího z naší investigativní dílny zaujal, určitě se přihlaste k odběru a newsletter také doporučte svým známým. Příští pátek se na vás opět těšíme u dalšího vydání!

Reklama

Doporučované