Archeologie temného dědictví – krajinou táborů. Podcastová série mapující lágry na území bývalého Československa

Tábor Mariánská byl určen k internaci mladistvých. Do dolu chodili vězni svázáni lanem

Tábor Mariánská I byl určen k internaci mladistvých ve věku od 18 do 21 let a jeho kapacita dosahovala kolem 800 trestanců. Vězni chodili seřazeni ve čtveřicích a pěticích svázáni lanem z Mariánské do dolu Eva, který se nacházel severozápadně od tábora.

Čtěte také

Na tzv. Mariánské, kde stál poutní klášter Mariasorg založený v 17. století, byl od roku 1949 budován trestní pracovní tábor. Později změněný na nápravně pracovní tábor, s krycím označením „B“. Ve skutečnosti zde vznikly dva tábory rozlišené číslovkou na Mariánská I a II.

V roce 1954 byla Mariánská I zdemolována a zarovnána s terénem. Postupem času se proměnila v horskou louku, obvod tábora zarostl křovinami a stromy. Relikty bývalých táborových objektů se nachází těsně pod současným povrchem. Na několika místech se nachází nebezpečné deprese na místě suterénů a kanálů.

V září 2022, kdy začala v důsledku klesajících teplot ustupovat vegetace, byl v jihovýchodní části tábora proveden průzkum georadarem připojeným na dron. Ten odhalil koncentrace stavebních sutin přibližně v liniích obvodových zdí bývalých táborových objektů, které byly k vidění na leteckých snímcích.

Čtěte také

Richard Průcha se spolu s Jaroslavem Kusým po únoru 1948 zapojil do vydávání ilegálního časopisu lidové strany Hlas umlčených. Skupina byla odhalena, pan Průcha byl v červnu 1949 zatčen a odsouzen na 7 let vězení. Trest odpykával na Pankráci a v lágrech na Jáchymovsku včetně Mariánské. Pro Paměť národa vzpomínal na improvizované divadlo.

Ladislav Homola, kterého odsoudili za úklady proti republice ke čtyřem letům odnětí svobody, zase vzpomínal, jak na Mariánské bachaři neustále prohledávali jejich věci a všechny, kteří se pokusili utéct, bez milosti zastřelili.

Komunistický režim byl v likvidování stop po táborech velmi precizní.

Poslechněte si celý pátý dál podcastové série v audiozáznamu.

Spustit audio

Související