Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

ROMEA TV

Němcová a Čunek tvrdí, že velká část Romů nepracuje a bere jen sociální dávky. Romské organizace a romská vládní zmocněnkyně se proti rasistickým výrokům ostře ohrazují

28. července 2023
Čtení na 7 minut
Jiří Čunek a Miroslava Němcová (FOTO: Wikimedia Commons, Martin Vlček, koláž: Zdeněk Ryšavý)
Jiří Čunek a Miroslava Němcová (FOTO: Wikimedia Commons, Martin Vlček, koláž: Zdeněk Ryšavý)
Představitelé vládní koalice senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) a senátorka Miroslava Němcová (ODS) zaútočili rasisticky na Romy v České republice, když je označili jako ty, kteří nepracují a pouze pobírají sociální dávky. Oba se takto vyjádřili tento týden v souvislosti s romskými demonstracemi pro server PrahaIN.cz. Pro zpravodajský server Romea.cz oba uvedli, že jejich vyjádření jsou zkreslená a takto se nevyjádřili. Proti jejich výrokům protestují romské organizace i vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková.

Němcová a Čunek: Velká část Romů nepracuje a pouze pobírá sociální dávky

„Stát by měl především seškrtat dávky té části Romů, kteří celý život nepracují a žijí ze sociální podpory,“ řekl v souvislosti s protesty některých Romů pro server PrahaIN.cz senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). “Mělo se to stát už dávno. Mezi Romy je velká skupina lidí, kteří nepracují a celý život žijí ze sociálních dávek. Okamžitě by mělo dojít ke změně a sociální dávky těmto lidem by měl stát nekompromisně seškrtat. Teď je na tento krok nejpříhodnější doba. Máme státní dluh tři biliony korun a stát musí šetřit. Proto by mělo dojít i k úsporám v této oblasti,“ dodal Čunek, který už 13. července tvrdil, že Romové pořádají protestní akce kvůli tomu, že se bojí, že jim kvůli ukrajinským uprchlíkům hrozí snížení sociálních dávek.

V podobném duchu se pro stejný server vyjádřila i senátorka Miroslava Němcová (ODS). “Značná část Romů nepracuje a žije právě ze sociálních dávek. Oni jsou ti poslední, kteří by měli protestovat proti tomu, že stát dává podporu uprchlíkům, kteří k nám utekli, aby zachránili své životy. Podpora Romů ze strany státu je mnoho let maximální a společnost je k této menšině velkorysá,“ řekla podle serveru PrahaIN.cz Němcová.

„Proto nechápu, proč Romové na demonstracích kritizují stát za podporu Ukrajinců. Divné je, že proti jejich podpoře protestují právě ti, co mnoho let sami pobírají sociální dávky. Absolutně odmítám to, jak se v tomto směru část Romů chová a jedná,“ dodala pro server Němcová.

Miroslava Němcová pro Romea.cz: Moje výroky nejsou namířené proti Romům, myslela jsem to jinak, než je titulek

Miroslava Němcová ve vyjádření pro zpravodajský server Romea.cz odmítla, aby její výroky byly brány jako rasistické. Ohradila se i proti titulku, který server PrahaIN.cz u článku použil. “Ne, to nejsou moje slova,” uvedla pro zpravodajský server Romea.cz Miroslava Němcová s tím, že si článek přečte a pak se rozhodne, zda se bude proti zkreslení svých slov nějak bránit.

“Já jsem pouze uvedla, že mě štve, že určitá část Romů vyvádí, proti těm, kteří se utekli před válkou a vymezovala jsem se proti těmhle křiklounům a zároveň jsem říkala, že to nejsou pouze oni, ale že je to i část majoritní společnosti, která se takto chová a že to odsuzuji,” uvedla Němcová.

“Myslím si, že nemají protestovat, aby byli poskytována pomoc i těm, kteří to také potřebují. To byl ten smysl toho mého vyjádření, nebylo to o tom, že kdo pobírá dávky, nesmí mít žádný názor,” uvedla Němcová.

“Myslím si, že ti, kterým společnost pomáhá, tak mají být solidární s těmi, kteří si tu pomoc zaslouží. Nebylo to namířeno proti romské komunitě, nehledejte v tom žádný můj rasistický postoj, to bych považovala za naprostou obludnost,” dodala pro Romea.cz Němcová.

Jiří Čunek: Na serveru PrahaIN.cz to není přesně, neřekl jsem to takto, mluvil jsem o všech, ne jen o Romech

Jiří Čunek nejdříve uvedl, že článek na serveru PrahaIN.cz nečetl a potom co mu byla odcitována inkriminovaná pasáž jeho vyjádření, řekl, že jde o zkratku. “Já jsem řekl, že všichni lidé, kteří pobírají dávky, a tam se to týkalo především toho sporu Ukrajinců a Romů, ale já jsem řekl, že se to týká i všech ostatních, kdo může pracovat a tedy kdo nechce pracovat, nemá dostávat dávky,” uvedl pro Romea.cz Jiří Čunek, který stále opakoval, že mluvil o všech lidech.

“Já jsem řekl, že se to týká všech obyvatel a všech, kteří sem přichází, týká se to tedy v tomto smyslu i Ukrajinců a tam jsem mluvil o tom, že nemáme vychovávat lidi k tomu, aby nepracovali. To znamená, že všichni, kteří sem přijdou, mají pracovat a Romové, kteří mohou pracovat a nechtějí pracovat, nemají dostávat dávky, a to je celé,” zopakoval nakonec svůj výrok i pro Romea.cz Jiří Čunek, který uvedl, že také dostal otázku proč se Romové a Ukrajinci bijí.

“Já jsem řekl, že nevím, proč to je, ale jisté je, že obě ty skupiny mají především dostávat dávky na základě toho, že začnou pracovat,” upravil svůj výrok senátor.

Lucie Fuková: Vyjádření senátorky Němcové je velké zklamání, začněte konečně řešit problémy

Proti těmto rasistických vyjádřením se dnes ohradila celá řada Romů a romských organizací, kteří taková paušalizující vyjádření, ve kterých je uplatňován princip kolektivní viny razantně odmítla. Ohradila se i vládní zmocněnkyně pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková.

Ta v narážce na dřívější rasistické výroky senátorky Jany Zwyrtek Hamplové uvedla, že v posledních dnech bylo ze Senátu slyšet „zajímavé” názory. “Evidentně máme v politice experty na dávky a jejich kreativní využití. Třeba Jiří Čunek, který měl před lety problém s údajným neoprávněným pobíráním dávek, by chtěl teď podporu pro Romy škrtat. Místo toho, aby se vyjádřil k příčině problémů a k systému bludného kruhu obchodu s chudobou, zkouší to s populistickými prohlášeními. Od něj ovšem není taková rétorika nic nového,” uvedla Lucie Fuková s tím, že jí více překvapilo a zklamalo vyjádření senátorky Miroslavy Němcové.

“U nás v České republice se Romové neustále potýkají s různými formami diskriminace na trhu práce, v přístupu ke vzdělání, při jednání s úřady atd. Možná by bylo vhodnější soustředit se např. na kontroly zaměstnavatelů a jejich odůvodnění při nepřijetí uchazeče. Takto se budeme stále točit v kruhu. Kolektivní označování jakékoliv skupiny obyvatel nikam nevede. Zaměřme se na opravdová řešení a naplňování Strategie romské integrace,” dodala romská vládní zmocněnkyně.

Michal Miko: Výroky senátorky Němcové jsou stejné jako výroky Miloše Zemana z roku 2018

Podle ředitele zastřešující organizace RomanoNet se snaží senátorka Miroslava Němcová jen nahnat politické body, aby obhájila své senátorské křeslo. “Její vyjádření k demonstracím a nebo i k výrokům některých Romů jsou jen reflexí toho že si paní senátorka neumí zamést před svým politickým prahem, paní senátorka je aktivní političkou již od roku 1998, jakým způsobem se tato paní senátorka přičinila svou politickou prací k tomu aby se Romům v této zemi žilo lépe?” ptá se ve vyjádření pro zpravodajský server Romea.cz Michal Miko a zároveň hned odpovídá, že nijak.

“Jako členka ODS se v bývalých dobách podílela na represivní politice a nulové toleranci k jakékoliv inkluzi či integraci. Nesmíme zapomenout že vláda ODS a jejích politických partnerů odimplementovala několik strategií romské integrace s nulovým efektem a teď tu bude brečet nad tím jaký je stav v lokalitách a mezi lidmi. Ať si paní senátorka nechá udělat analýzu kolik dávek Romové pobírají než vypustí z úst jakékoliv obvinění, její výroky jsou podobné těm které pronesl Miloš Zeman v roce 2018 že Romové nepracují. Ptám se tedy jak pracuje Miroslava Němcová nebo sedí jen v teple Senátu?” pokládá další otázku ředitel organizace RomanoNet Michal Miko.

Karel Karika: Čunek a Němcová se nezajímají o skutečnou situaci Romů, nemají odvahu se postavit rasismu a populismu

Výroky politiků odsoudil i předseda Československé romské unie a ústecký zastupitel Karel Karika.

“Vyjadřovat se k panu Čunkovi je naprosto zbytečné, ale postoj paní Němcové nás opravdu nemile překvapil. Bohužel stále většina politiků preferuje populismus a stereotypy ve prospěch volebních hlasů. Romové jsou často prezentováni jako nechtějící se integrovat, jako líní a zločinní. Ale pravda je jiná,” uvedl pro zpravodajský server Romea.cz Karel Karika.

Podle Kariky je situace Romů v Česku složitá a nelze ji zobecnit. Mnoho Romů podle něj žije v chudobě a sociálním vyloučení, ale jsou zde i Romové, kteří jsou dobře vzdělaní a úspěšní. “Jenže média a politici často preferují negativní příklady, které dále podporují stereotypy a kolektivní vinu. Pokud by se politici a političky jako paní Němcová zajímali o skutečnou situaci Romů a pokud by se snažili o skutečné řešení, možná by se situace mohla zlepšit. Ale to by vyžadovalo odvahu postavit se proti populistickým názorům a rasistickým předsudkům,” uvedl pro Romea.cz Karika s tím, že podle současného stavu věcí, se to bohužel zdá být nereálné.

Emil Voráč: Zopakujme akci Štefana Ponga! Romové, posílejte fotky ze svých zaměstnáních

K hromadnému odsouzení výroků politiků vyzval předseda organizace Khamoro Emil Voráč. “Vážení pojďme hromadně odsoudit, výroky senátorů Čunka, Němcové, Hamplové a těch, kteří sdílí jejich dezinformační kampaň předsudků, nepravd a rasistických prohlášení o tom, že Romové nepracují a nechtějí pracovat,” uvedl Emil Voráč.

“Politici s takovým myšlením, kteří rozdělují národ a dlouhodobě politicky měřili dvojím metrem, politici typu Tomio Okamura, mohou za to, že Česká republika je dlouhodobě posuzována jako jedna z nejrasističtějších,” dodal pak ro Romea.cz Emil Voráč.

Vážení Romové, pojďme si zopakovat projekt dnes už nebohého Štefana Ponga, kdy vyzval, Romy aby zaplavili sociální sítě fotkami ze zaměstnání, když ex prezident Miloš Zeman prohlásil, že 90% Romů nepracuje a ani pracovat nechce. Pojďme zaplavit sítě příběhy, s čím se Romové musí potýkat když hledají práci a jaké překážky jsou jim tvořené nenávistnou části společnosti podporovanou části politických špiček,” dodal Emil Voráč, ředitel organizace Khamoro.

DALŠÍ VYJÁDŘENÍ

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon