Otestujte se, kolik vám utkvělo v paměti z populárních českých pohádek

Otestujte se, kolik vám utkvělo v paměti z populárních českých pohádek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
České pohádky zná téměř každé dítě a většina dospělých, kteří na nich vyrostli. Není také divu, když v televizi běží v každoročních vánočních reprízách. Zkuste si, jak dobře se v nich vyznáte.

Princezna se zlatou hvězdou (1959)

Příběh je volnou adaptací slovenské národní pohádky, kterou zaznamenala Božena Němcová. Zajímavostí je proto castingový záměr, že obě představitelky filmové Babičky se zde střetly před kamerou. Jarmila Kurandová v roli chůvy a Terezie Brzková jako babička. Princeznu Ladu měla od počátku hrát Eva Klepáčová, skutečná životní partnerka Josefa Zímy, který ztvárnil prince Radovana. Klepáčová ale byla těhotná a rostoucí bříško už začínalo být patrné. A tak volba padla na Marii Kyselkovou.

Třetí princ (1983)

Pohádka Třetí princ zaujala především kouzelnými a tajemnými démantovými skalami. Ve skutečnosti se natáčelo v Adršpašských skalách, kde se odehrála také řada náročných scén. Herec Pavel Trávníček, který ztvárnil dvojroli – prince dvojčata Jaromíra a Jaroslava – musel na skalách lézt do značných výšek. K ruce mu byli horolezci, kteří mu k tomu připravili úchyty. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Jen Trávníčkův pád během chytání zbloudilého jehněte ve scénáři neměl být.

Tři oříšky pro Popelku (1973)

Tři oříšky pro Popelku byly tehdy první filmovou rolí pro Pavla Trávníčka, studenta třetího ročníku herecké fakulty. Proč režisér Vorlíček neobsadil někoho zkušenějšího? Byl v tom totiž chytrý záměr. Trávníček se měl podobat u žen velmi oblíbenému francouzskému herci Alainu Delonovi. Jeho brněnský akcent a nejspíš také výrazný hlas, který později uplatnil v dabingu mnoha známých zahraničních herců (Terence Hill, Alan Alda, John Travolta či Mel Gibson), se ale Vorlíčkovi nelíbil. A tak jej předaboval Petr Svojtka.

Pyšná princezna (1952)

Konec této, podle mnohých nejkrásnější, české pohádky měl být podle původního scénáře úplně jinak. Miroslav se měl vrátit na svůj zámek, Krasomilu zde opustit a jít hledat práci pro oba. Mezitím princezna měla šít šaty pro královu nevěstu, když se před ní měl zjevit její vyvolený jako princ, nikoliv jako zahradník. Miroslav měl pronést jako pomstu větu „Zavaž mi střevíček!”, načež se měla konat svatba.

Tipy na výlet

A ještě jedna poslední zajímavost na závěr, která je zároveň tipem na sérii příjemných výletů. Víte, kde se točil Anděl Páně? Byly to hrady Kašperk, Křivoklát, Český Štemberk a Ledeč nad Sázavou.