Karel Václav Rais: Zapadlí vlastenci. Příběh krkonošského kantora Čížka v časech národního obrození

30. červenec 2023

Ke kantorovi Čížkovi nastupuje do jeho školy nový pomocník Karel Čermák. Čížkem, jeho rodinou a místním farářem je i díky svým hudebním schopnostem přátelsky přijat. Sblíží se také s farářovou neteří. Komplikace ale nastanou, když vyjde najevo, že nový učitelský pomocník – preceptor – je nemanželské dítě... Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: František Horák a Dagmar Rybínová
Rozhlasová úprava a dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Osoby a obsazení: Václav Čížek, kantor v Pozdětíně (Otomar Korbelář), Tóna, jeho žena (Marie Marešová), Karel Čermák, učitelský pomocník (Rudolf Křivánek), Prokop Stehlík, farář v Pozdětíně (Jiří Mikota), Panna Pepička, hospodyně na faře (Vlasta Jelínková), Albínka Podzimková, její neteř (Jana Rybářová), Dolejš, kostelník (Josef Mráz), František Roubal, vejměnkář (Josef Koza), Franta, jeho vnuk (Michal Pompe), Florián Škmořil, zpěvák při chrámu sv. Václava v Pozdětíně (Antonín Rýdl), Adam Hejnů, švec (Ivo Gübel) a další
Režie: Jiří Vasmut
Natočeno: 1955

Příběh je inspirován zápisky Věnceslava Metelky, učitele v Pasekách nad Jizerou „Krkonošský můj přítel, zvěděv, že se připravuji napsati historii ze staré školy české, zapůjčil mi zápisky horského písmáka Václava Metelky, nyní již dávno zesnulého, jenž za mladých let býval školním pomocníkem na horské lokálii, později rolníkem a houslařem v Pasekách u Vysokého nad Jizerou. Mezi rodinnými, mravokárnými, hospodářskými i kantorskými poznámkami denními našel jsem tam též hojné vlastenecké výlevy a stesky, črty z tehdejšího života vůbec a z kantorského zvlášť, jež se mi vroucností i pravdivostí svou a bohatými detaily dobovými výborné hodily. Připomínám to pro památku onoho zvěčnělého horského vlastence,“ napsal v úvodu románu Karel Václav Rais.

Román byl nejprve vydán časopisecky ve Světozoru roku 1883. O rok později vyšel u K. Šimáčka s kongeniálními ilustracemi Adolfa Kašpara.

autor: Jaroslava Strejčková
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.