Jeden hot a druhý čehý: Vrací se komedie, v níž Louis de Funès válčí s manželkou Annie Girardot

Jeden hot a druhý čehý: Vrací se komedie, v níž Louis de Funès válčí s manželkou Annie Girardot
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Majitel továrny na pokraji bankrotu si nemůže dovolit odmítnout zakázku japonského průmyslníka. Co na tom, že nemá prostory pro výrobu a skladování strojů? Nedělá mu problém rozšířit provoz až do domu a zlikvidovat přitom zahrádku nešťastné manželky. Ta se ale místo naříkání raději vzbouří.

Když ambiciózní podnikatel nakrkne manželku

Komedie Jeden hot a druhý čehý z roku 1978 získala jen o rok později cenu Zlaté plátno na stejnojmenném německém festivalu. Natáčení začalo v listopadu 1977 a skončilo v lednu následujícího roku, pařížská premiéra proběhla 22. března 1978. Jenom v hlavním městě během prvního týdne zavítalo na promítání přes 200 000 diváků. V celofrancouzském srovnání za daný rok se film vyšvihl na krásné třetí místo a v kinech ho viděly více než 2 miliony nadšených diváků.

Jeho úspěch stojí na zábavném soupeření Louise de Funèse a jeho herecké partnerky Annie Girardotové. Proslulý francouzský komik zde ztvárnil nesmlouvavého podnikatele Guillauma, jehož lze v práci považovat za geniálního, avšak v soukromí za velmi tvrdohlavého. O tom leccos ví jeho žena, energická Bernadette, která je tvrdohlavá zrovna tak – a kromě toho vášnivá zahradnice.

Louis de Funès v komedii Jeden hot a druhý čehý
Louis de Funès v komedii Jeden hot a druhý čehý | Zdroj: © Česká televize

Ve filmu se odehrává věčný souboj, kde na jedné straně stojí technický pokrok a podnikatelské schopnosti a na druhé láska k přírodě. Ke střetu dvou různých světů svým způsobem odkazuje už samotný název, zmiňující hlasové povely pro koně. Hot vyzývá k odbočení doprava, zatímco čehý doleva. Je to zřejmě známka toho, že každý z manželů chce něco jiného a ze svých záměrů jen tak neustoupí.

Stačí jediná výhodná zakázka od japonských klientů, aby se váhy naklonily ve prospěch pana Guillauma a život paní Bernadette byl nemilosrdně převrácen vzhůru nohama. Nejdřív to odnese její zimní zahrádka, což překousne jen stěží. Co naplat, jako milující manželka musí svého muže podpořit. Když jí ale obráběcí stroje proniknou i do ložnice, přestává veškerá legrace. Bernadette zatouží po pomstě a vyrazí do protiútoku.

Režisér má na kontě řadu dalších skvělých komedií

Film Jeden hot a druhý čehý má na svědomí Claude Zidi, slavný režisér a scenárista ztřeštěných komedií ze 70. let (např. Náhradník, Zvíře, Křidýlko nebo stehýnko). Ovšem i v následujících letech dal světu mnoho příznivě přijatých filmů. Řadí se k nim Prohnilí (1984), Mistři gagu (1985), Spolek darebáků (1987), Prohnilí proti prohnilým (1990), Podtrženo, sečteno! (1991) nebo Asterix a Obelix (1999).

Záběr z filmu Jeden hot a druhý čehý
Záběr z filmu Jeden hot a druhý čehý | Zdroj: © Česká televize

Poslední jmenovaný představuje vůbec první převedení dobrodružství dvou statečných Galů na filmová plátna s živými herci. S tímto nápadem nicméně přišel o něco dříve také Louis de Funès, jenž si chtěl dokonce zahrát Asterixe (údajně bez kníru), ale s realizací projektu neuspěl.

Komedie Jeden hot a druhý čehý vás rozesměje v úterý 1. srpna ve 20:00 nebo v pátek 4. srpna v 9:25 na ČT2.

Zdroje článku: