Hlavní obsah
Lidé a společnost

Šumavský věštec Sepp Wudy. Chudý čeledín z Brčálníku předpověděl válku, videohovory i vlastní smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Kdo bude chtít, může kdykoliv vidět svého příbuzného, i když ten se zrovna nachází tisíce kilometrů daleko. To, co je dnes pro nás úplně normální, předpověděl podivínský mladý muž uprostřed šumavských lesů už na začátku 20. století.

Článek

Podivín, který viděl do budoucnosti

Lidí, kteří měli podle ostatních nadání vidět do budoucna, známe z historie mnoho. S touto schopností se údajně narodil i chudý chlapec, který dostal jméno Sepp Wudy. Na svět měl přijít v roce 1870 kousek od Železné Rudy, v Brčálníku. Brčálník je část Hojsovy Stráže, od které je vzdálena tři kilometry.

Foto: Krvesaj/Wikimedia Commons/(CC BY-SA 4.0)

Osada Brčálník se svou památnou lípou. Zde se údajně narodil místní jasnovidec Sepp Wudy a sloužil tu na statku do té doby, než musel do války.

Zde na statku sloužil mladý Sepp u místního hospodáře. Zastával polní práce a pásl dobytek. S nikým se však do řeči moc nedával a vyhledával spíš samotu. Okolí ho považovalo za podivína, který má svůj vlastní svět. Sepp Wudy ho opravdu měl. A byl plný pesimistických vizí. Jeho vidiny se netýkaly jen jeho samotného, ale také milované Šumavy a dokonce i celého světa. Svým domovským horám prorokoval neveselou budoucnost. Jednoho dne je měly zachvátit zničující plameny. A osud lidstva také neviděl dobře. Právě začala první světová válka, která ale podle Seppa neměla být zdaleka tou poslední. Měl pravdu, druhá na sebe nenechala dlouho čekat, ale šumavský věštec předpověděl ještě jednu, která měla být ze všech tří ta nejhroznější.

Proroctví i legendy

Kromě apokalyptického vidění budoucnosti spatřil ve svých vizích i technické vymoženosti, které jsou pro nás dnes samozřejmostí, ale chudý čeledín ze šumavské samoty o nich na přelomu 19. a 20. století nemohl mít to nejmenší ponětí. ,,Když budeš chtít, můžeš tátu ve Vídni vidět tady ze svý světnice, a když ho rychle potřebuješ, můžeš ho tu mít za hodinu". Mobilní telefon s videohovory a soukromá letadla? Co na to asi říkali Seppovi sousedé? Sedlák, u kterého brčálnický jasnovidec sloužil, si jeho vidiny zapisoval do svého domácího kalendáře, odkud je měl později opsat německý spisovatel Šumavy Hans Watzlik. Ze Seppových zdokumentovaných proroctví vzniklo spoustu dalších opisů a přepisů a díky tomu o nich víme i dnes. Mezi lidmi se dokonce začalo šuškat, že Šumavan, obdařený nadpřirozenými schopnostmi, umí čarovat. Pomáhat mu v tom měla jeho černá kniha, ze které četl svá kouzla. Někdo dokonce ani nevěří, že věštec z Brčálníku vůbec kdy existoval, ovšem podle lidových vyprávění a zápisů spisovatele Watzlika ano.

Foto: pixabay.com

Sepp viděl i daleko horší věci. Třeba že vzduch, voda i jídlo budou otrávené.

Věděl, kde zemře

A Sepp Wudy dokonce dopředu viděl i svou budoucí smrt. Byl si jist, že zemře v mrazu, obklopený ledem a sněhem. Nemýlil se. Během první světové války musel jako většina mladých mužů narukovat na frontu, ze které se už domů na Šumavu nikdy nevrátil. Zůstal ležet mrtvý někde ve studených Dolomitech, mezi ledem a sněhem, přesně tak, jak to viděl ve svých vizích. Jeho neobyčejný příběh si může připomenout každý návštěvník Železnorudska. Blízko osady Brčálník, odkud zázračný čeledín pocházel, stojí dřevěný turistický přístřešek, který je známý jako Vyhlídka Seppa Wudyho. Je zde nádherný výhled na Špičák a Jezerní horu. Možná zrovna tady Sepp Wudy sedával a přemítal o budoucnosti, kterou už on sám nestihl zažít.

Foto: pixabay.com

Proroctví Seppa Wudyho nebylo pro Šumavu vůbec příznivé. Doufejme, že se nenaplní a my se budeme moci dál kochat její neskutečnou krásou.

Zdroje:

MAZNÝ, P. a ŘEZNÍČKOVÁ, Z. a FENCL, P. a NYKLES, F. a BERNHARDT, T. a HORPENIAK, V. 100 zajímavostí ze staré Šumavy. Plzeň:Starý most, 2011. ISBN 978-80-87338-14-8

RUBÍNKOVÁ, Veronika. Šumava tajemná. Praha:Plot, 2009. ISBN 978-80-7428-016-0

sumava.cz, kohoutikriz.org, Sepp Wudy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz