Koruna na úvod týdne korigovala předchozí ztráty

Názor
Koruna po svém výrazném oslabení vstoupila do nového týdne pravou nohou. Již první ranní kotace se nacházely pod hladinou 24,00 CZK/EUR, v odpoledních hodinách již kurz nahlížel pod 23,90 CZK/EUR.
Koruna na úvod týdne korigovala předchozí ztráty. Ilustrační foto: Depositphotos.com

Vnímáme to především jako korekci před blížícím se čtvrtečním zasedáním bankovní rady České národní banky (ČNB). Lze předpokládat, že guvernér Aleš Michl potvrdí svou politiku silné koruny a znovu se vymezí vůči trhem zaceněnému tempu snižování měnověpolitických sazeb (o zhruba 100 bazických bodů do konce roku, pozn. aut.).

Ranní předběžný odhad hrubého domácího produktu (HDP) za druhé čtvrtletí z dílny Českého statistického úřadu nás nepřekvapil, vykázaný mezičtvrtletní růst o 0,1 procenta byl v souladu s naším předpokladem, což byl zároveň tržní konsensus. Výsledek potvrdil de facto ekonomickou stagnaci první poloviny letošního roku.

Autor je hlavní ekonom Komerční banky
(Redakčně upraveno)

Ilustrační foto: Depositphotos.com

PSALI JSME:
Koruna testuje slabší úrovně a zároveň protiinflační strategii ČNB

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Finance

Jestřábí vzkaz centrální banky

Česká národní banka (ČNB) na tiskové konferenci po čtvrtečním zasedání vyslala do trhu poměrně jestřábí vzkaz: Úrokové sazby budou klesat pozvolněji, než předpokládal hlavní scénář předchozí prognózy z počátku …

Trhy podceňují možnost recese

Silná ekonomika USA, trhy na maximech a příběhy úspěchů od vládních autorit vytvářejí silný optimismus. Ovšem to vše stojí na docela křehkém fundamentu, proto se nyní recesní scénář podceňuje.

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Hypotéky zlevňují. Nazrál čas na nákup nemovitosti?

Analýza
Dobrá zpráva pro všechny, kdo uvažují o hypotéčním úvěru. čtvrteční zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB) přineslo nové snížení úrokových sazeb o půl procentního bodu. Základní úrok se dostal na hodnotu 5,25 procenta, a je tedy na nejnižší úrovni za poslední dva roky.