Umělá inteligence zatím nepodléhá restrikcím. Využívají toho i české firmy

Poprask kolem umělé inteligence neboli AI (zkratka anglického označení Artificial Intelligence, pozn. aut.) v poslední době zastínil politicko-ekonomicko-etickou debatu, která se před časem vedla o klonování. Tehdy nastínila budoucí možnosti ovce Dolly, výsledkem byly restrikce, které celé odvětví vrátily ze světa byznysu zpět do laboratoří.
Umělá inteligence bezesporu některé pracovní pozice nahradí, ale spíše práci celkově zefektivní, a dokonce díky ní vznikne i řada nových pracovních pozic. Ilustrační foto: Pixabay.com

I když se v souvislosti s AI rovněž objevily úvahy o tom, jak jí „přistřihnout křídla“ a postavit ji pokud možno mimo zákon, zatím se zdá, že nic takového není na pořadu dne. Svědčí o tom mimo jiné informace tří českých společností, které v posledních dnech adresovaly redakci FAEI.cz své tiskové zprávy.

Stroje pomáhají třídit lidi

„Umělá inteligence nevezme lidem práci, ale zefektivní ji. Pomůže například při náborovém procesu,“ informovala poradenská společnost Moore Advisory CZ. Používá ji její recruitment tým, který je přesvědčen, že zefektivní náborový proces ve firmách. Už nyní se mu daří za pomoci AI obsazovat lukrativní pracovní pozice.

„Umělá inteligence bezesporu některé pracovní pozice nahradí, ale spíše práci celkově zefektivní, a dokonce díky ní vznikne i řada nových pracovních pozic,“ komentuje Miloslav Rut, partner Moore Technology CZ. Reaguje tak na výsledky průzkumu, podle kterého se 31 procent Čechů v souvislosti s nástupem umělé inteligence obává o svou práci.

„Například jsme obsazovali pro našeho klienta, velkou IT společnost, pozici product marketing manažera a napadlo nás, že by nám v tom mohla pomoci umělá inteligence. Díky ChatGTP jsme vytvořili job description, neboli popis pracovní pozice, a nakonec jsme pozici úspěšně obsadili,“ popisuje Lucie Krejčová, Recruitment Manager z Moore Advisory CZ.

PSALI JSME:
Umělá inteligence od SAS pomůže chránit mořské želvy

Využití AI při obsazování pozice přibližuje i v číslech: „Průměrná míra odezvy na naše zprávy na LinkedIn je mezi 35 a 45 procenty. U této pozice byla míra odezvy výrazně nadprůměrná, jelikož byla 70%. Také jsme si mohli vybírat ze sedmi kvalitních kandidátů, což je opět nadstandardní. U většiny ostatních pozic cílíme na nabídnutí dvou – tří kvalitních kandidátů.“

Rut dodává, že dopad umělé inteligence pocítí dříve a silněji než v Česku v zemích západní Evropy a v USA. Jisté podle něj v každém případě je, že nástup AI přemění strukturu pracovního trhu v Česku a ovlivní téměř všechna odvětví – nejdříve půjde o administrativu nebo finanční služby.

Fotovoltaika může vydělávat i v noci

Díky IT oddělení české společnosti Schlieger se mezi tuzemské obory využívající umělou inteligenci přidává i segment fotovoltaiky (FVE). AI především zefektivní realizaci fotovoltaických zakázek, v roce 2024 pak software na principu AI podle informací firmy urychlí návratnost investic do solárních elektráren až o 30 procent.

„Již teď nám AI pomáhá v marketingu s cílením, úpravou textů i vizuálů k co nejefektivnějšímu oslovení zákazníků,“ prozrazuje Petr Němeček, CPO & CTO společnosti Schlieger.

PSALI JSME:
Microsoft a Google se utkají na poli umělé inteligence. Jeden z nich má výrazný náskok

„Ale potenciál ChatGTP je v interních procesech obrovský a my umělou inteligenci plánujeme využívat v celé řadě z nich. Mimo jiné k analýze a segmentaci dat, zvyšování kvalifikace a hodnocení obchodních zástupců nebo plánování instalací zakázek,“ říká Němeček.

Společnost Schlieger v současné době instaluje přes tisíc zakázek měsíčně a zaměstnává více než sto instalačních čet. Jde tak o stovky lidí, které není jednoduché koordinovat.

„Čím více lidí a zakázek máme, tím víc se zvyšuje pravděpodobnost vzniku lidské chyby při plánování. A to i z toho důvodu, že se čím dál častěji musíme vypořádávat se změnami preferencí a termínů ze strany zákazníků, které je třeba operativně řešit.“

Podle jeho slov firma také již několik měsíců vyvíjí software, který bude umět zohledňovat energetické potřeby i preference zákazníka.

PSALI JSME:
Rajčata před škůdci ochrání robotické rameno i umělá inteligence

„Bude se učit jeho vzorce chování – kdy má během dne nejvyšší, a kdy naopak nejnižší energetické nároky. A bude výhodně nabíjet a prodávat elektřinu na spotovém trhu s energiemi, tak aby pokryl energetické nároky zákazníka co nejvýhodněji. Předpokládáme, že tento software urychlí návratnost investice do fotovoltaických elektráren až o 30 procent,“ slibuje Němeček.

Software bude mít navíc ještě jednu zajímavou (a výdělečnou) funkcionalitu – bude propojen s předpovědí počasí.

„Dám názorný příklad. Baterie zákazníka bude nabita z 80 procent a podle předpovědi počasí bude následující den slunečno. Software bude možné nastavit tak, že uloženou energii zákazníka ve vhodný moment pustí do přetoků a prodá za výhodných podmínek na spotovém trhu s tím, že elektřinu nutnou k provozu domácnosti získá zadarmo ze slunce následující den.

A protože software bude znát energetické nároky domácnosti, neprodá veškerou energii dostupnou v bateriovém úložišti, ale ponechá zákazníkovi dostatečnou rezervu pro pokrytí jeho nároků v časných ranních hodinách, než začne FVE opět elektřinu vyrábět,“ vysvětluje Němeček.

PSALI JSME:
Češi si chtějí elektřinu vyrábět sami. Čeká se další solární rekord

AI obchoduje kryptoměny nejlépe

Kromě získávání nových zaměstnanců nebo energie ze slunečních paprsků se podle informací další české společnosti, Soft Vision, uplatňuje umělá inteligence i v obchodování kryptoměn.

Její fond p-hat, založený na AI, předčil evropskou konkurenci v oblasti kryptoměnových fondů, když jí pomohl dosáhnout vítězství v soutěži Hedgeweek European Digital Assets Awards 2023 v kategorii „Fond s nejlepším výnosem za posledních 36 měsíců s kapitálem nižším než 25 milionů dolarů“.

„Hlavním měřítkem úspěchu je pro nás spokojenost našich investorů, pro které cílíme na stabilní pozitivní výnosy. Vítězství v této soutěži je už jen pomyslnou třešničkou na dortu. O to důležitější je, že se jedná o kategorii dlouhodobých výsledků, které jsou pro nás stěžejní,“ podotýká zakladatel fondu Petr Fiala.

Strategie p-hat fondu využívá plně automatizovaný obchodní systém založený na AI, který je spravován a kontinuálně vyvíjen společností Soft Vision. „Nestává se moc často, že by český tým uspěl v mezinárodní konkurenci globálních fondů a porazil je v kategorii výkonnosti,“ dodává provozní ředitel společnosti a hlavní analytik Petr Hotovec.

PSALI JSME:
Nová unijní regulace kryptoaktiv favorizuje molochy na úkor inovátorů

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Firmy

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Mají solární panely a tepelná čerpadla smysl? Analýza dává důkaz

Analýza
Domácnosti, které si pořizují fotovoltaiku nebo tepelné čerpadlo, v drtivé většině případů opravdu uspoří a dočkají se výrazného snížení spotřeby. Vyplynulo to z analýzy, kterou na vzorku téměř 2,5 tisíce zákazníků zpracovala společnost ČEZ Prodej. Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) mají výsledky k dispozici.