fbpx

Technologie, která nás zaujala: tepelné čerpadlo řízené podle počasí0

Český výrobce a vývojář tepelných čerpadel Woltair se po 5 úspěšných letech na českém trhu rozhodl přijít s první vlastní inovací, pokud jde o samotná zařízení. Tepelné čerpadlo s názvem WLTR vznikalo několik let pod taktovkou Karla Náprstka, spoluzakladatele a technologického ředitele Woltairu.

Foto: Woltair

Tepelné čerpadlo WLTR je připojeno na internet pomocí LAN a je možné ho vzdáleně nastavovat, servisovat i monitorovat, a předcházet tak případným problémům. To by samo o sobě příliš převratné nebylo, Woltair se ale zaměřil na precizní dálkovou regulaci na základě aktuálních místních teplot a předpovědi počasí pro daný region. Díky tomu dovede WLTR optimalizovat spotřebu elektřiny a náklady na vytápění. Samozřejmostí je možná personalizace topného režimu dle režimu domácnosti s přesností na hodiny.

„Do vývoje vlastního čerpadla jsme se rozhodli zainvestovat především proto, abychom posunuli hranice ovládání a regulace čerpadel na novou úroveň. Budoucnost totiž spatřujeme v komunitním sdílení energie a celkovém snížení spotřeby prostřednictvím vzdálené správy tisíců propojených zařízení. WLTR je prvním krokem na této cestě,“ popisuje Karel Náprstek.

Reklama

Foto: Woltair

V další fázi vývoje chce Woltair využít i síť vzájemně propojených tepelných čerpadel, která takto vznikne. Ta umožní nejen komunitní sdílení energie, ale třeba také automatickou úpravu spotřeby dle aktuálních údajů z okolních zařízení, například o skutečné změně počasí.

Autor: Jan Pergl

Autor se zabývá hlavně stavebnictvím a moderními technologiemi