Jaroslava Brychtová – ikona světového sklářství z Železného Brodu

Když navštívíte Ještěd a půjdete nahoru po schodech do restaurace, uvidíte osm skleněných plastik zavrtaných do betonového dříku vysílače. Jmenují se Spad meteoritů a jejich spoluautorkou je ikona světového sklářství Jaroslava Brychtová, která se narodila v roce 1924 v Železném Brodě.

Jaroslava Brychtová vystudovala Vysokou školu uměleckou průmyslovou v Praze a současně i Akademii výtvarných umění.

Pracovala společně s druhým manželem Stanislavem Libenským – oba prosluli především jako autoři monumentálních skleněných plastik a realizací v architektuře.

Zelené oko pyramidy vytvořili Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová v letech 1992 až 1993

Respekt si poprvé získali na světové výstavě Expo 58, pro kterou navrhli betonovou stěnu se skleněnými zvířecími reliéfy. Jejich nejproslulejším dílem ve veřejném prostoru ale zůstává dvojice oken v kapli svatého Václava na Pražském Hradě.

Trojici reliéfů Pták, Holubice a Meteor pak najdete v někdejší vstupní hale Muzea skla v americkém Corningu.

Svými díly vyzdobili Brychtová a Libenský československá kulturní střediska v cizině i ambasády v Novém Dillí, Tokiu, Stockholmu a Berlíně.

Světoznámá umělkyně Jaroslava Brychtová a Petr Dušák, ředitel Nadace Euronisa

Vrcholem jejich tvorby je podle odborníků 22 metrů dlouhý tavený reliéf s názvem Řeka života prezentovaný na Expu 1970 v Ósace. Oba byli tak uznávaní, že mohli tvořit i přes vyloučení z KSČ kvůli negativním postojům k okupaci v roce 1968.

Držitelka státního vyznamenání Medaile Za zásluhy a někdejší nejvýznamnější osobnost světového sklářství Jaroslava Brychtová pracovala většinu svého života v rodném Železném Brodě. Zemřela v roce 2020 ve věku 95 let.

autor: Milan Knotek
Spustit audio