Letní filmová škola opět nabízí novinky ze zemí bývalého východního bloku

foto Ilustrační foto - Úvodní tisková konference k zahájení 49. ročníku Letní filmové školy v Uherském Hradišti, 28. července 2023. Programový ředitel Jan Jílek.

Uherské Hradiště - Letní filmová škola (LFŠ) v Uherském Hradišti letos v programu opět nabízí nové snímky ze zemí bývalého východního bloku. Prostřednictvím sekce Východní přísliby, která je součástí přehlídky od roku 2018, lze zhlédnout filmy z Polska, Ruska, Gruzie, Estonska nebo Severní Makedonie. Žánrově i teritoriálně jsou velmi různorodé, řekl ČTK programový ředitel festivalu Jan Jílek.

Dnes dopoledne zájemci na festivalu zhlédli estonské sportovní drama Kalev. Sleduje pouť stejnojmenného basketbalového týmu z Tallinnu, který v roce 1991, několik měsíců před estonským vyhlášením nezávislosti, dokázal zvítězit v sovětské lize. "Jestliže se člověk v tuhle dobu nějakým způsobem prezentoval jako součást Sovětského svazu oproti tomu úsilí o nezávislost, které tam bujelo, tak samozřejmě vypadal jako vlastizrádce. A to je morální dilema, před kterým stanou hrdinové snímku," řekla dramaturgyně sekce Kamila Dolotina.

Celovečerním snímkem debutoval režisér Ove Musting. "Doposud působil spíše v reklamě, což se mu hodí, protože tady, hlavně ve sportovních záběrech, velmi zúročuje svou schopnost rychlého střihu. Zároveň je třeba říct, že stran choreografie, přesvědčivosti a atmosféry mu s jednotlivými utkáními pomáhal Aivar Kuusmaa, legendární estonský basketbalový hráč, který je jedním z hlavních hrdinů snímku," uvedla Dolotina.

Film podle ní získal cenu za nejlepší snímek na festivalech v Palm Springs nebo ve Varšavě. Několik ocenění posbíral doma v Estonsku. "Žánr sportovního dramatu je divácky velmi vděčný, protože většinou bývá dost jednoduché se napojit a procítit právě to vlastenectví, o kterém často pojednává," uvedla Dolotina, která vyzdvihla vizuální stránku filmu.

Festival dnes promítne i severomakedonské koprodukční drama Nejšťastnější člověk na světě. "Odehrává se v Sarajevu a ještě reaguje na traumata blokády Sarajeva a jugoslávské války v 90. letech," řekl Jílek. Večer budou moci lidé zavítat na projekci ruského snímku Jedno malé noční tajemství, což je podle Jílka tragický a naléhavý film, a polského koprodukčního dramatu Tichá dvojčata.

Ve středu nabídne program LFŠ polské drama Chléb a sůl, lotyšsko-polsko-litevské drama Leden a gruzínské drama Velká přestávka. Sekci uzavře večer projekce polského historického dramatu Filip, jehož hlavní hrdina pracuje jako číšník luxusního hotelu v nacistickém Frankfurtu. Vydává se za Francouze, avšak je židovského původu a pochází z Varšavy.

Předloni se nabídka filmových novinek z východních zemí rozrostla i mimo LFŠ. Organizátoři festivalu se tehdy dohodli na spolupráci s pražským kinem Edison Filmhub, které jednou měsíčně pod hlavičkou Východních příslibů uvádí vybraný film. "Sekce je tak pomyslně roztažená do celého roku. Je to důležitý prostor pro další rozvoj festivalu," uvedl Jílek.

Letní filmová škola začala v pátek 28. července, potrvá do čtvrtka 3. srpna. Kromě filmových projekcí láká také na koncerty, divadelní představení, odborné programy, tvůrčí dílny nebo výstavy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď