Woltair Group vstupuje do Itálie

Česká Woltair Group, která urychluje zavádění obnovitelných zdrojů do domácností, pokračuje v zahraniční expanzi a po nedávném vstupu do Německa začíná působit také v Itálii. Skupina, která jen v první polovině roku dokončila zakázky za více než půl miliardy korun, investuje kromě expanze i do vlastního vývoje a uvádí na trh inovativní tepelné čerpadlo WLTR.

Itálie se vedle Česka, Polska a Německa stává čtvrtou zemí, ve které Woltair Group působí. V Itálii bude stejně jako na ostatních trzích spolupracovat především s malými a středními montážními firmami, aby jim pomohla zvýšit produktivitu, urychlit instalace a akcelerovat celý trh obnovitelných zdrojů energií.  

„Rychlou mezinárodní expanzi nám umožňuje naše digitální platforma, kterou lze snadno aplikovat prakticky kdekoliv na světě a která v každé nové zemi přispívá k navýšení kapacit techniků a rychlejším instalacím obnovitelných zdrojů do domácností. Výrazně nám pomáhá i silné zázemí řady zkušených investorů z Česka, Evropy, USA i Kanady, kteří jsou zároveň garancí stability,“ říká CEO Woltair Group Jan Hanuš. Skupina získala za posledních 10 měsíců od investorů přes 800 milionů korun.  

V Itálii jedničkou

Woltair již spustil italský web s unikátní online kalkulačkou, která umí během několika sekund vybrat pro danou domácnost nejlepší návrh řešení včetně výpočtu úspor, návratnosti a dalších detailů. A stejně jako v Česku hned od začátku garantuje instalaci tepelného čerpadla do 30 dnů, zajišťuje financování a nabízí nejširší výběr zařízení na trhu. Woltair v Itálii, stejně jako na ostatních trzích, kde působí, funguje jako marketplace a nabízí širokou paletu značek výrobců. 

Potenciál Itálie nevidí Woltair jen v její velikosti a počtu obyvatel. „Italský trh s tepelnými čerpadly je poměrně slibný vzhledem k vysoké závislosti země na zemním plynu a ambiciózním cílům přechodu na ekologičtější varianty. Věříme, že máme konkurenční výhodu, abychom k tomuto přechodu přispěli a urychlili jej díky našemu jedinečnému modelu. Ten nabízí koncovému zákazníkovi bezproblémový vzorec, včetně financování, zajištění povolenek a krátkých dodacích lhůt pro instalaci,“ říká Emna Neifar, Country manažerka Woltairu pro Itálii. Stejně jako v Německu, také v Itálii je cílem Woltairu stát se do tří let jedničkou v tepelných čerpadlech a figurovat mezi prvními třemi hráči v kombinaci tepelných čerpadel a fotovoltaiky.

Rekordně rychlé instalace

Mezinárodní expanze do Německa a Itálie navazuje na silnou pozici Woltairu v České republice, kde jen za první polovinu roku dokončil více než 1 300 instalací tepelných čerpadel a fotovoltaiky v celkové hodnotě 540 milionů korun. Woltair momentálně instaluje rekordní množství solárních elektráren a oproti první polovině loňského roku zvýšil počet instalací fotovoltaiky o 400 %. Meziročně o polovinu více instalací realizoval i v případě tepelných čerpadel. 

„Výrazný růst počtu instalací byl zásadně ovlivněn nejen lepší dostupností materiálu a skladových zásob, ale také zajištěním dostatečných instalačních kapacit, které umožnily v kombinaci s naší digitální platformou pro techniky výrazné zrychlení dodávek,“ popisuje Hanuš. Počet tzv. Woltair Partnerů, což jsou nezávislí technici, majitelé malých a středních firem, kteří s firmou spolupracují, se podařilo zvýšit už na více než 450. 

Průměrná dodací lhůta fotovoltaiky se tak v první polovině roku podstatně zkrátila z loňských 6 měsíců na aktuální 2 a půl měsíce od podpisu smlouvy o dílo. Tepelná čerpadla instaluje dnes Woltair průměrně do 2 měsíců, zatímco loni byla průměrná doba od podpisu smlouvy do instalace až 8 měsíců. Na vybrané FVE i tepelná čerpadla nabízí Woltair dokonce akci “30/50”, v rámci které garantuje instalaci do 30 dnů. 

Nové technologie a komunitní sdílení

Kromě rozšiřování instalačních kapacit, rozvoje digitální platformy a mezinárodní expanze investuje Woltair i do inovací, a přichází na trh s vlastním tepelným čerpadlem pod názvem WLTR. To je unikátní především vzdáleným přístupem i online servisem a také regulací podle aktuálního i očekávaného počasí, na jejímž vývoji firma pracovala několik let. 

„Do vývoje vlastního čerpadla jsme se rozhodli zainvestovat především proto, abychom posunuli hranice ovládání a regulace čerpadel na novou úroveň. Budoucnost totiž spatřujeme v komunitním sdílení energie a celkovém snížení spotřeby prostřednictvím vzdálené správy tisíců propojených zařízení. WLTR je prvním krokem na této cestě,“ popisuje další misi Woltairu Karel Náprstek, technologický ředitel a spoluzakladatel. 

O Woltair Group

Posláním Woltairu je urychlit zavádění obnovitelných zdrojů energie v segmentu domácností. Firma nabízí zdaleka největší výběr zařízení a řešení pro tepelná čerpadla a fotovoltaiku v rámci Evropy. Zároveň pomocí nezávislé platformy Superfix zvyšuje zásadním způsobem produktivitu techniků. Od svého založení obsloužil Woltair více než 3 000 zákazníků a podle odhadů ušetřil z ovzduší více než 9 000 tun emisí Co2.

Společnost založili v roce 2018 pod názvem Topíte.cz Karel Náprstek, Jiří Švéda a Daniel Helcl. V roce 2021 se firma přejmenovala na Woltair a dnes působí kromě Česka také v Polsku, Německu a Itálii. Mezi její investory se řadí prestižní fondy z Česka, Evropy, USA i Kanady. Woltair je opakovaně zařazován do prestižního programu Deloitte Technology Fast 50 a dalších žebříčků či přehledů nejrychleji rostoucích firem a startupů. V Česku je Woltair jednou z největších firem se specializací na prodej, instalace a servis zdrojů tepla a elektrické energie. Kromě návrhu a instalace tepelných čerpadel a fotovoltaických zařízení zajišťuje také profesionální pomoc s bezproblémovým načerpáním státních dotací a financování pro danou technologii.