Disney Illusion Island

recenze  1
Martin Šmíd, 2. 8. 2023 12:30
Starší hráči si možná vzpomenou na dvě parádní plošinovky Castle of Illusion a World of Illusion z konzole Sega Mega Drive. Ty jsou stále považovány za to nejlepší, co se s oblíbenými postavičkami společnosti Disney ve videoherním světě objevilo. První zmíněná se dokonce před více než deseti lety dočkala kompletního remaku do nového grafického kabátku, který nebyl vůbec špatný. Na tyto dvě velké klasiky se nyní snaží navázat vývojáři z Dlala Studios (Battletoads) se svojí hrou Disney Illusion Island pro konzoli Nintendo Switch, ostatně i proto se v jejím názvu vyskytuje ono slovíčko Illusion. Ta před vydáním na sebe upozorňovala líbivým zpracováním, a protože je nyní konečně venku, můžeme se podívat, jestli stojí za zahrání i pro svoji hratelnost, a jestli nedělá slavným předchůdcům ostudu.

Recenzovaná verze: Nintendo Switch

Ačkoliv se hra Disney Illusion Island snaží svým názvem trochu přiživit na slavných předchůdcích, ve výsledku si jde svoji vlastní cestou, což je něco, co určitě oceňuji. Několik prvků s nimi sdílí (svět společnosti Disney, pohled na herní svět i stylizované zpracování), ale to je tak vše. Začnu příběhem, který je velmi jednoduchý, a vlastně je na něm dost vidět, že s hrou vývojáři cílí hlavně na mladší hráče. Tomu se samozřejmě nejde moc divit vzhledem k předloze. Věc se má tak, že Mickey, Minnie, kačer Donald a Goofy dostanou pozvání na piknik na záhadný ostrov Monoth, ale jak se bohužel později ukáže, nic z něj nebude. Pozvání byla jen záminka, aby se hrdinové dostali na ostrov a mohli pomoci zdejším ne moc zajímavým obyvatelům s jejich velkým problémem. Ten spočívá v tom, že byly ukradeny tři kouzelné knihy, a pokud nebudou navráceny, hrozí velká pohroma. Jak jinak. Protože Mickey se svoji bandou vždycky rád pomůže, vydá se knihy hledat. A jak tušíte, během toho bude muset překonat řadu překážek.

Když jsem se díval na trailery a následně hru rozehrál, myslel jsem si, že tu mám před sebou klasickou dvojrozměrnou kreslenou hopsačku s lineárními úrovněmi, jakou byly třeba poslední fenomenální díly Raymana od Ubisoftu. Záhy jsem ale zjistil, že Disney Illusion Island je metroidvania plošinovka, která obsahuje jeden obrovský svět s rozmanitými biomy. Ten je nutné postupně prozkoumat, a během toho se i naučit nové schopnosti, aby bylo možné se dostal do nedostupných částí. Metroidvania hry jsou většinou těžké na uchopení a kolikrát s nimi mají problém i zkušenější hráči. Nejen kvůli své obtížnosti, ale také skutečnosti, že je nutné u nich více přemýšlet a navíc nevedou hráče za ručičku, takže je celkem jednoduché se v jejich kolikrát spletitých a rozsáhlých světech ztratit. V tom je ale i obrovské kouzlo her z tohoto žánru, jak ukázal ostatně i výborný Metroid Dread.

Disney Illusion Island je ovšem hra cílící na značně odlišné publikum, a pokud by byla takto nastavena, dokážu si představit, že by značnou část potenciálních zákazníků odradila. I proto se vývojáři rozhodli vše značně zjednodušit a s postupem hrou pomáhat. Je to vidět už na samotné obtížnosti, která je docela nízká a neměl jsem po celou dobu hraní žádný problém. To může být i trochu problém, protože pro starší hráče hra nebude představovat moc velkou výzvu. Navíc neustále na přehledné a dobře navržené mapě ukazuje, kam je nutné dojít, takže nějaké bloudění také nehrozí. A když náhodou je lokace, do níž není možné se dostat, protože chybí potřebná schopnost, vývojáři tuto skutečnost dají jasně vědět skrze otazník na mapě.

I když hra postrádá pro starší hráče jakoukoliv výzvu, nedá se říci, že bych se během hraní nebavil. Díky dobře vyladěnému ovládání se jedná o odpočinkovou zábavnou plošinovku v metroidvania stylu, která se dobře hraje. Sem tam je nutné zdolat nějakou tu jednoduší překážku nebo přeskočit protivníka, a to v po stránce designu solidně navržených lokacích Těch je hned několik ve hře a každá má jiné téma a postupně dávkuje i vlastní překážky a problémy, které je nutné zdolávat, takže na rozmanitost si stěžovat nemohu.

Co jsem ale tak nějak doufal při rozehrání, je, že každý hrdina bude mít trochu odlišné schopnosti, aby byla větší motivace je střídat a hrát za ně, ale to se nakonec nestalo. Je jedno, koho si vyberete, jde jen o vizuál. Ano, liší se trochu i svoji animací a třeba tím, že pro plachtění má Minnie deštník, zatímco ostatní hrdinové něco jiného, ale to je vše. Je to škoda, že vývojáři hrdiny více neodlišili, zde by se to přímo nabízelo. Na začátku toho hlavní hrdinové moc neumí, ale postupně se naučí dál skákat, odrážet se od zdí a skákat tak do vyšších míst, plavat pod vodou a další schopnosti, díky nimž se hratelnost stane rozmanitější a tím i zábavnější.

Kromě skákání, překonávání překážek či různých nástrah vývojáři sem tam nabídnou i souboj s bossem. Bohužel tyto souboje nejsou složité, ale ani nápadité a zajímavé. Vzhledem k tomu, že hrdinové nemohou kolem sebe mlátit a nemají ani žádné útoky, je nutné bosse porazit jinak. Většinou tím, že budete skákat po tlačítkách, houpat se chvilku na určitém místě a tak dále, což zrovna nějak extra neohromí. Navíc souboje jsou kolikrát dost natažené, nehledě tedy na skutečnost, že jednotliví bossové se ve výsledku od sebe ani moc neliší. Možná bych i proto řekl, že jde o nejslabší část celé hry. Ono o Disney Illusion Island se vůbec píše docela těžko, protože jde o solidní, ale nijak výjimečnou nebo nějakým způsobem originální plošinovku, která by přinášela do žánru něco nového a neviděného, jako se o to pokouší každý Mario, série Ori a tak dále. Chybějící ambice i kreativita je bohužel na hře patrná po celou dobu a souboje s bossy jen podtrhují toto tvrzení.

Co ale rozhodně na hře Disney Illusion Island oceňuji, je možnost ji hrát lokálně až ve čtyřech hráčích, což značně urychluje souboje s bossy i třeba průzkum herního světa, sbírání sběratelských předmětů a tak dále. Kooperace je zábavná, a líbí se mi, že když se hrdinové obejmou, což je obzvláště dojemné a krásné, doplní se jim zdraví. Navíc mají i několik schopností, které je možné používat pouze při kooperaci. Pokud tedy máte možnost, doporučuji hru hrát rovnou ve více hráčích. Jde o lepší zábavu než při hraní v jednom.

Disney Illusion Island není nějak přehnaně dlouhá hra. Já se proskákal na konec za zhruba osm hodin s tím, že jsem se snažil vše procházet a vysbírat, což se mi ale ani náhodou nepovedlo. Pokud tedy budete chtít vidět naprosto vše, objevit všechna skrytá místa a získat všechny sběratelské předměty, kdy některé jsou celkem vtipné, strávíte ve hře další čas. Ačkoliv hra vede v rámci hlavní linky dost za ručičku a nenechá hráče bloudit, pořád propracovaná mapa nabízí dost skrytých míst, které je možné objevit. Vzhledem k ceně, která je stanovena kolem tisícovky, nabízí Disney Illusion Island adekvátní porci obsahu.

Co na hře Disney Illusion Island zaujme už na první pohled, je pěkné kreslené stylizované vizuální zpracování, připomínající klasické amimáky od společnosti Disney, ať už je to během filmečků nebo během samotné hratelnosti. Úrovně jsou krásné, postavičky i hrdinové detailní s kvalitními animacemi, a nechybí ani líbivé efekty, které vše krásně doplňují. Na hru je vážně radost pohledět, ať už při hraní na velké televizi nebo v handheldovém režimu, do toho navíc běží hladce a nesetkal jsem se s žádným problémem. Pochválit musím i ozvučení a hlavně líbivý hudební doprovod, starající se o dobrou atmosféru. 

Ačkoliv mám ke hře Disney Illusion Island několik výhrad, ať už jde o menší obtížnost, nezajímavé souboje s bossy nebo skutečnost, že vývojáři jeli dost na jistotu a nesnažili se přijít s něčím v rámci žánru novým, jde pořád o příjemnou a hlavně zábavnou plošinovku. Tu si navíc můžete díky kooperaci užít s celou rodinou nebo až dalšími třemi kamarády. Potěší u ní design rozmanitého herního světa s několika biomy, příjemná hratelnost i pohledná vizuální stránka. Pokud jste už dohráli čtvrté Pikminy a chcete si během léta zahrát na konzoli Nintendo Switch něco menšího, u čeho by bylo možné si i odpočinout, je Disney Illusion Island dobrá volba.  

Disney Illusion Island

nsw
Disney Electronic Content, Dlala Studios
Datum vydání hry:
28. 7. 2023
Žánr:
Plošinovka
KARTA HRY
7/10

Komentáře