„Veškeré rozbory, které jsou prozatím k dispozici, nasvědčují tomu, že tam nebylo žádné cizí zavinění, ale úhyn nastal z důvodu nedostatku kyslíku. Dělali jsme vzorky ale ještě v pondělí a výsledky budeme znát příští týden,“ uvedl mluvčí (ČIŽP) Jiří Ovečka. Nepředpokládá však, že by se příčina úhynu ryb změnila.

O tom, že v Odře na české straně hynou ryby, informovala před týdnem polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová. Věcí se začala zabývat Česká inspekce životního prostředí i Státní podnik Povodí Odry, který vypouštěl vodu z přehrady Šance a částečně také z nádrže Morávka, aby naředil vodu v řece.

Uhynuly stovky ryb různých druhů, podle odhadů dvě procenta populace v řece, což představuje tun ryb. Uhynulé kusy se objevily zhruba na čtyřkilometrovém úseku od ústí Stružky po hraniční profil v Bohumíně.

Odborníci od počátku poukazovali na to, že ryby zřejmě uhynuly v souvislosti s nedostatkem kyslíku, který způsobila změna počasí. V řece totiž bylo málo vody, která byla teplá. Po deštích se do ní zřejmě dostaly i splašky, které vodu kontaminovaly a zapříčinily úbytek kyslíku.

VIDEO: Před časem uhynuly ryby i v Heřmanickém potoce v Ostravě.

Fotogalerie
3 fotografie