Historické formule Pavla Kaliny si zahrály v kultovním britském pořadu o autech s Jeremy Clarksonem

2. srpen 2023

Sběratelskou vášní Pavla Kaliny jsou stará auta. Sbírá unikátní veterány i československé formule, na které se můžete přijet podívat do Dobřenic, kde vzniklo v opravené budově staré cihelny unikátní muzeum CABRIO GALLERY. A formule pana Kaliny si dokonce zahrály v kultovním britském pořadu o autech s Jeremy Clarksonem a Richardem Hammondem.

Řekněte sám, o co šlo a kdy se setkání Jeremy Clarksonem odehrálo? Prý to bylo už loni v červnu, ale nesmělo se o tom vůbec mluvit.
Přesně tak. Začalo to tím, že jsem vybudoval sbírku dnes už 13 formulí československých monopostů a umístil jsem je v dobřenické galerii. A na základě toho, protože se účastním různých akcí a závodů, padla taková myšlenka, že bych se mohl zúčastnit oné akce, o které hovoříte.

Ale oni vás museli oslovit také, ne?
Bylo to tak, že z anglické produkce oslovili asi pět promotérů nebo novinářů, rozhlásili to do celé Evropy, že by chtěli natáčet s historickými formulemi. A my jsme byli jedni z nich. Natáčení probíhalo loni v červnu v Polsku, na okruhu Tor Poznaň. Předtím se vše minimálně půl roku připravovalo. Byli jsme v takovém koši možných účastníků a čekali, jestli nás vyberou.

Pavel Kalina ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A nakonec vás vybrali.
Protože jsme se jim snažili vyjít všemocně vstříc. Já musím zmínit Jakuba Rejlka, který na tom má největší zásluhu. Doporučil nám, abychom na otázky, kolik za to chceme a jestli chceme pojistky, neměli žádné hvězdný nároky. My jsme prostě řekli, že se chceme té akce zúčastnit a akceptujeme jejich podmínky, ať jsou jakékoliv.

Točit po boku Richarda Hammonda v produkci devadesátičlenného týmu, kde je umístěno 300 kamer, to jde jen jednou za život.
Pavel Kalina, sběratel veteránů

Jeremyho Clarksona si vybavujeme hlavně v Top Gearu, to byl pořad BBC, který se pořád vysílá. Ale Jeremy Clarksona vyhodili, protože on je to takový trošku raubíř. Teď už ten pořad dělá asi jiná produkce.
Dnes to dělá produkce Amazonu, ten film se dá zhlédnout na Amazon Prime, případně na YouTubu jsou určité asi pětiminutové ukázky, kde je řeč i o naší formuli. Nicméně, když hovoříte o Jeremy Clarksonovi, dostal jsem nabídku, aby do mé formule usedla největší hvězda Top Gearu, respektive Grand Touru, a to je Richard Hammond. On se vším bourá, se vším havaruje a my jsme byli ujištěni, že havaruje i s naší formulí.

Čtěte také

Vy jste chtěli, aby havaroval s vaší formulí?
To jsme samozřejmě nechtěli, ale dopadlo to tak, že oni se nás na to vyloženě zeptali, že když Richard Hammond se vším havaruje, jestli nám to nebude vadit. A já věděl, že když řeknu, že mi to bude vadit, tak se tam nedostanu. A točit po boku Richarda Hammonda v produkci devadesátičlenného týmu, kde je umístěno 300 kamer a vy se můžete zúčastnit takové hvězdné akce, to jde jen jednou za život. A klást si nějaké nároky znamená tam nebýt.

Takže jste obětoval formuli?
Dá se říct, že jsem obětoval formuli. Nicméně trošku bylo domluveno, že by se to mohlo maličko jakoby nahrát. Ale okolnosti vzaly za své a ta formule se nám opravdu rozbila. Shodou určitých okolností se na formuli stala závada, která se stává jednou za život. Nejdříve explodoval olej, který vytekl na celou závodní dráhu, formule přestala chladit a explodovala i voda. A když vám voda exploduje, stane se z ní pára, ta se dostala na zadní kola a formule s Hammondem šla do prvoplánového točícího smyku. A na videu je vidět, že Hammond to opravdu nehraje. Lekl se a křečovitě držel volant, byl v točivých otáčkách s formulí a bojoval o život.

Takže dobrodruzi jsou to pořád stejní, jako byli v Top Gearu, všichni tihle tři pánové.
Povídá se o nich, že jsou to hvězdní, nafoukaní kluci. Ale my jsme je zažili při práci a můžu říct, že jsou to fajn chlapi. A velice mě mrzí, že nejsou i další záběry, kdy se mi třeba stalo, že přijel Hammond do boxu a nešlo mu s formulí řadit. A já jsem pod tlakem kamer zjišťoval, co se stalo. Opravoval jsem formuli a pak Richarda poslal znovu na trať.

Den otevřených dveří bude 2. září. Můžete si sednout i do formule a veteránů. Protože u nás platí takové heslo: Dotkni se a užij si to.
Pavel Kalina, sběratel veteránů

Top Gear byl týdeník BBC o autech. Tento Grand Tour ale není seriál, to je film. Je to tak?
Jeremy Clarkson je osoba, která si zavdá se všemi různými celebritami. V podstatě ta parta May, Clarkson a Hammond byla z Top Gearu vyhozena a nahrazena někým jiným. A Top Gear ztratil úplně punc výjimečnosti. Oni se přesunuli pod Amazon a tam natáčejí řadu, která se jmenuje Grand Tour. My jsme se účastnili posledního filmu, který se jmenuje Eurocrash. Natáčelo se to loni v červnu, ale film se vysílal teď zhruba před měsícem.

Historické formule Pavla Kaliny si zahrály v kultovním britském pořadu o autech s Jeremy Clarksonem

Vy jste o tom ale nesměli rok mluvit.
Je to úplně skvělé, protože se nám to vlastně po roce znovu oživuje v paměti. Protože to, co jsme zažili, už si myslím nikdy v životě nezažijeme. Bylo to natáčení s těmi největšími hvězdami a velice si toho vážíme.

Čtěte také

Přinesl jste také zajímavou ceduli, co je na ní napsáno? A kdo ten nápis vytvořil?
Napsal ji v rámci natáčení Clarkson s tím, že informuje Richarda na trati v mé formuli, aby hlavně neboural. Ale Richard prostě musí bourat ve všem a vyboural se i v mé formuli.

Takže tohle psal vlastnoručně Clarkson?
Ano, je to pro mě velká cennost. Mám i hrníček, kde je napsáno Richard. Při natáčení z něj Richard pil, a v podstatě už je to teď součást mé formule.

Co jste říkal na výsledek, když jste teď film viděl?
Dá se říct, že nám tam nechali prostor zhruba 10 až 15 minut, což si myslím, že je maximum. Ve filmu se asi v pěti střizích mihnu i já, takže má ješitná dušička je uspokojena.

Pojďme tedy pozvat k vám do Dobřenic. Máte otevřeno během léta a prázdnin?
Otevřeno úplně nemám, začal jsem otevírat pouze pro domluvené akce a na dny otevřených dveří. Další mám naplánovaný na 2. září. Tak všechny zvu v sobotu 2. září, kdy u mě bude sraz Porsche Stuttgart. Kdo bude chtít, může se přijít podívat. Může si sednout i do formule, po dohodě se mnou i do dalších veteránů. Protože u nás je takové heslo: Dotkni se, užij si to.

To je asi to nejlepší.
Všichni mají cedulky: Nedotýkejte se vystaveného exempláře. Víme, že jeden ze sta nebo z tisíce může tu formuli nebo veterány poškodit. Ale ti ostatní chtějí mít ten zážitek a my jim ho chceme dál.

Jakub Schmidt a Pavel Kalina ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Takže se přijeďte dotknout a užít si to do Dobřenic do CABRIO GALLERY. Moc děkuji automobilovému sběrateli Pavlu Kalinovi, že se nám svěřil se svým úžasným příběhem.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.