Takhle se chovat nebudete! Premier League zpřísňuje tresty za nevhodné chování k rozhodčím

Odzvonilo vyostřeným diskusím s muži v černém/fosforově žluté? Anglický fotbal se horkokrevnějším fotbalistům pokusí přitáhnout otěže.  

Takhle se chovat nebudete! Premier League zpřísňuje tresty za nevhodné chování k rozhodčím

Hráči Premier League byli před nadcházející sezonou podle tiskové agentury AFP varováni, že v případě, že se budou na hřišti chovat nevhodně k rozhodčím, hrozí jim v porovnání s předchozími sezonami výrazně přísnější tresty. Řídící orgány Premier League se tímto krokem snaží eliminovat negativní chování fotbalistů a omezit vypjaté okamžiky, kdy hráči “za hranicí dobrých mravů” diskutují se sudími a snaží se ovlivnit jejich rozhodnutí nebo dostat je přímo pod tlak. Dobám bouřliváků, jako byli v minulosti třeba Roy Keane nebo Eric Cantona, křičících sudím z blízkosti do obličeje, by tak v ideálním případě mělo být odzvoněno.

Nová "Charta účastníků" vydaná Premier League tak před novým ročníkem, jež se rozběhne příští týden, dává rozhodčím pravomoc tvrději vystoupit proti nevhodnému chování hráčů, což bude - dle řídících orgánů následně - “multiplikováno” přísnějšími disciplinárními opatřeními ze strany Fotbalové asociace. Hráči, kteří se proviní vůči rozhodčím, tak mohou čekat, že si od disciplinární komise budou odnášet vyšší tresty doprovázené finančními postihy. Nařízení se nevztahuje jen na hráče, podobná pravidla by měla platit i pro manažery, kteří by chtěli opouštět svou technickou zónu a “kontaktovat” kteréhokoliv ze čtyř rozhodčích.

"Chceme, aby hráči, manažeři a fanoušci i nadále projevovali svou vášeň, ale tato nová opatření byla zavedena proto, aby se zajistilo, že nebude překročena hranice, pokud jde o chování na hřišti a v technické zóně," citovala agentura AFP výkonného ředitele Premier League Richarda Masterse s tím, že záměrem je dlouhodobě měnit chování jak na hřišti, tak u postranní čáry a v ochozech stadionů.