Vztahy mezi Polskem a Ukrajinou nejsou nejlepší, tvrdí polské ministerstvo zahraničí

Přidat na Seznam.cz

Náměstek polského ministra zahraničí Paweł Jabłoński prohlásil, že vztahy s Ukrajinou v poslední době „nejsou nejlepší“, a to kvůli výrokům ukrajinských vládních představitelů, informuje server Ukrainska Pravda.

Náměstek také uvedl, že existuje mnoho věcí, na kterých se Polsko a Ukrajina nemohou shodnout. Kromě toho se rovněž zmínil o nadcházející schůzce se zástupcem ukrajinského velvyslanectví.

„Rozhovor bude upřímný. Bude jako vždy velmi konkrétní. Sdělíme své hodnocení současného stavu našich vztahů, který bohužel kvůli výrokům některých představitelů ukrajinských orgánů v poslední době není nejlepší. To nikdo neskrývá,“ řekl Jabłoński.

Polské zájmy nade vše

Představitelé Ukrajiny podle něj vyjádřili některé silné emoce, ale Polsko podle něj zůstává shovívavé, emoce jsou pochopitelné, když v současné době Ukrajina čelí útokům Ruska. Náměstek polského ministra zahraničí však dodal, že Ukrajina by neměla útočit na své spojence.

„Ve vztazích s Ukrajinou se stejně jako s jinými zeměmi vždy řídíme polskými zájmy. Je v našem národním zájmu pomoci Ukrajině odrazit ruskou agresi – a ve stejném zájmu je chránit,“ napsal Jabłoński na svém Twitteru bezprostředně po rozhovoru a upřesnil tak, že Polsko i nadále bude stát na straně Ukrajiny.

Příčina problému

Polský velvyslanec na Ukrajině Bartosz Cichocki byl 1. srpna předvolán na ukrajinské ministerstvo zahraničí v Kyjevě kvůli obviněním Marcina Prydacze, šéfa Úřadu pro mezinárodní politiku ve vládě polského prezidenta Andrzeje Dudy.

V rozhovoru pro polská média totiž Prydacz tvrdil, že Ukrajina získala od Polska velkou podporu a že by měla začít oceňovat roli, kterou Polsko v posledních měsících a letech pro Ukrajinu sehrálo. Výroky polského představitele zazněly v souvislosti se situací týkající se blokování vývozu ukrajinského obilí přes Polsko.

Polský premiér Mateusz Morawiecki ostře odsoudil rozhodnutí Kyjeva předvolat si kvůli Przydaczovým výrokům polského velvyslance.

Zdroje: Ukrainska Pravda, Paweł Jabłoński