IT SECURITY NETWORK NEWS je B2B komunitní web zaměřený na IT bezpečnost a související témata. #security #bezpečnost #ITSECNN

Počet útoků v síti operátora O2 stoupl v červnu o 177 procent

ransomware trend útoky

Počet internetových útoků v síti operátora O2 se v červnu proti předchozímu měsíci zvýšil o 177 procent na 86 milionů zachycených hrozeb. Je to nejvyšší číslo od loňského září. Nejčastěji se jednalo o malware, tedy škodlivé programy, které poškozují, kradou nebo úplně mažou data v zařízeních nebo síti. O2 to uvedla v tiskové zprávě.

Kyberútočníci podle O2 ani v létě nezahálejí a připravují stále sofistikovanější a propracovanější hrozby. „Naše zákazníky jsme ochránili před útoky, které směřovaly z více než 287.000 domén. Možnému napadení podle našich statistik čelilo každé čtvrté zařízení,“ řekl šéf Útvaru bezpečnosti v O2 Radek Šichtanc.

Jedním z nejrozšířenějších malware byl v červnu Omnatour, což je škodlivá reklamní síť, která zobrazuje nevyžádaná upozornění, odkazy a přesměrovává uživatele na reklamní či škodlivé weby. Druhý nejčastější druh útoků se v červnu týkal takzvaných phishingových domén. Celkový počet hrozeb souvisejících s nimi se vyšplhal na téměř 30 milionu, což je téměř třikrát více než v květnu, uvedla O2.

Bezpečnostní firma ComSource oznámila, že v červnu rostl také počet i intenzita DDoS útoků na české firmy. Kromě již déle trvajícího nárůstu intenzity jednotlivých útoků se objevily i sofistikované útoky, které nebyly založeny na síle, ale využívaly známé slabiny síťových zařízení.

TZ