INZERCE

Čerpací stanice rakouské OMV v České republice. Foto: OMV

LNG bude rakouské OMV 10 let dodávat britská bp. Ročně až jeden milion tun. Firma tím rozšíří vlastní produkci a externí zdroje z Norska

Rakouská energetická skupina OMV podepsala dlouhodobou smlouvu o prodeji a nákupu s britskou nadnárodní ropnou a plynárenskou společností bp. Ta by měla zajistit dodávky až 1 milionu tun zkapalněného zemního plynu (LNG) ročně po dobu deseti let od roku 2026.

Podle podmínek dohody poskytne bp společnosti OMV LNG, který bude přijímán a znovu zplyňován prostřednictvím terminálu Gate LNG v nizozemském Rotterdamu, kde má OMV kapacitu znovuzplyňování. Dohoda připouští i příjem zkapalněného plynu a jeho zplyňování i v jiných evropských terminálech.

„Jednou z klíčových priorit OMV je pokročit v naší pokračující diverzifikaci zdrojů dodávek, která zahrnuje plyn z naší vlastní produkce a externí zdroje z Norska, stejně jako další objemy LNG,“ řekl Alfred Stern, předseda představenstva a generální ředitel společnosti OMV AG.

„Spolu s nedávnými zprávami o našich dodatečných kapacitách pro přepravu plynu do roku 2028 odráží naše dohoda s bp náš významný příspěvek k bezpečnosti dodávek našim zákazníkům v Rakousku a Evropě. Naše partnerství se společností bp, které trvá 10 let od roku 2026, je důležitým strategickým krokem k diverzifikaci a zabezpečení našich zdrojů dodávek v dlouhodobém horizontu,“ podotkl Alfred Stern.

V komentáři k oznámení společnost bp uvedla, že považuje LNG za nezbytnou součást energetické transformace a zásadní pro vlastní obrat společnosti k tomu, aby se stala integrovanou energetickou společností.

„Jsme rádi, že jsme uzavřeli tuto smlouvu o prodeji a nákupu LNG se společností OMV, se kterou máme dlouhodobý vztah. Evropa je významným trhem s LNG a tato dohoda s OMV dále demonstruje naši schopnost dodávek LNG v regionu a podporuje bezpečnost dodávek pro naše evropské zákazníky,“ řekl viceprezident pro globální LNG Trading & Origination Jonty Shepard.

Rakouská společnost OMV je v České republice známa nejvíce jako síť čerpacích stanic. Byla to první zahraniční společnost, která v tomto sektoru po sametové revoluci v roce 1989 vstoupila na československý trh. V říjnu 1991 OMV otevřela svou první stanici na dálnici D1 v Pávově, tehdy ještě pod značkou ÖMV. OMV v současné době provozuje v České republice 140 stanic.

BP, dříve také British Petroleum, je britská energetická společnost zaměřující se hlavně na ropné produkty, zemní plyn a v poslední době i na fotovoltaiku. Základní složení tvoří pět společností – BP, Amoco, ARCO, Castrol a Aral. Sídlo této společnosti je v Londýně.

(nik)