Poradna zdravé výživy: Tělo má vždycky pravdu – vždy nám řekne, když mu něco chybí

Když se řekne vitamín, tak je nám asi všem jasné, co si pod tím představit. Co ale minerál? Nejen o tom se bavíme s odbornicí na zdravou výživu Mirkou Zemanovou.

„Minerál jako takový je kámen – jako z přírody. To, co ale naše tělo potřebuje, tomu se říká minerální látky,“ vysvětluje Mirka Zemanová a dodává: „Každá minerální látka má své funkce a charakter. Nejznámější je asi vápník, díky kterému naše tělo drží pohromadě. Těchto látek ale máme ale několik stovek a všechny se navzájem ovlivňují. Ke správné funkci těla potřebujeme všechny.”

Takže se nedá říct, který je pro nás nejdůležitější? „ V některých situacích to říct můžeme. Pokud by někdo trpěl řídnutím kostí, tak pro něj bude nejdůležitější vápník a vitamín D,” vysvětluje Zemanová.

Minerální látky, vitamíny a výživa

Největší obsah minerálních látek mají takové potraviny, které ještě nebyly zpracované. Nemusí se přitom jednat o tepelnou úpravu. „Například jablko bychom měli jíst i se slupkou, abychom dostali všechny minerály i vitamíny,” radí Zemanová.

Člověk je také jediným živočichem, který si v těle nedovede vytvořit vitamín C. Zároveň my jako Češi potřebujeme ještě uměle doplňovat vitamín D. „Hlavním zdrojem vitamínu D je sluneční záření – v zimě bych doporučila ještě umělé doplňování,” dodává poradkyně.

Dá se všechny vitamíny a minerální látky doplnit pouze vyváženou stravou? „V některých případech ano. Hlavní je jíst pestrou stravu. Pokud by došlo k nějakém deficitu, i tak by se člověk měl jako první zaměřit na jídelníček a pokusit se ho upravit,” doplňuje Mirka Zemanová.

Modelový jídelníček

Obecné doporučení zní, abychom si jídlo vybírali z tzv. potravinové pyramidy. Nejvíce bychom měli konzumovat obiloviny, nejlépe ty celozrnné, na druhém místě je zelenina, ovoce a bobule.

Na druhou stranu nejméně bohaté potraviny jsou takové, které k finálnímu produktu ušly nejdelší cestu. „Důležité je to, co jíme pravidelně. Jednou za čas si kousek čokolády můžeme dopřát, ale nesmí se z toho stát návyk,“ uzavírá Mirka Zemanová.

Spustit audio