Zdenka Danková

4. 8. 2023

Potenciální možnost blackoutu v reálu nám již několikrát ukázaly přechodné výpadky energie. Nakonec se vždy podařilo systém nahodit – pouze snad někteří obyvatelé museli strávit noc v metru nebo ve výtahu. Ale co počít, kdyby takový blackout trval déle a všude? Tuto možnost barvitě popsala americká autorka Ayn Rand ve své knize Atlasova vzpoura, kterou vydala v 50. letech 20. století. Ayn Rand je pseudonym spisovatelky, rozené jako Alisa Zinovjevna Rosenbaum (1905 – 1982), jež byla původem ruská židovská spisovatelka a filosofka, která emigrovala do USA.

Ayn Rand uprchla před bolševickou totalitou, a tak se v jejích knihách po celý čas táhne nit, jak je svoboda důležitá pro život člověka. V roce 1957 napsala svoje „opus magnum“, které pak už nedokázala překonat, sděluje Markéta Šichtařová, česká ekonomka a blogerka.

Na svoje první vydání v českém jazyce u nás román čekal až do roku 2014 a Markéta Šichtařová právě nyní upoutává pozornost na toto beletristické dílo, mistrně sepsané na 1 100 stránkách.

Kdo je John Glant?“ začíná se ptát Šichtařová, odkazujíce se na tutéž otázku, zaznívající na mnoha stránkách románu. A kde je John Glant? Jak ho najít? ptají se mnohé postavy v knize, která zobrazuje, jak by mohl vypadat závěr naší civilizace. Vypráví o blackoutu, který už nikdo nezastaví.

Podle Šichtařové roky knize neubraly na významu, naopak, v dnešní době je tato kniha stále aktuálnější.

Podobně jako bible je psána v podobenstvích, tak podle Šichtařové je románový příběh Atlasovy vzpoury rovněž psán v podobenstvích. Příběh sám o sobě není důležitý, ovšem celou dobu směřuje k tomu, aby vysvětlil lidské chování a lidskou filosofii.

Spisovatelka Ayn Rand mimo jiné založila směr, který je nazýván objektivismem. Je to filosofie, která klade velký důraz na osobní svobodu, individualitu a na – egoismus.

V původním slova smyslu egoismus nebo sobectví neměly negativní podtón, ale kladly důraz na vlastní zájmy. A tento zájem je vlastně hybatelem svobodného trhu, vysvětluje Šichtařová.

Román je zasazen jakoby do budoucnosti, ve které Spojené státy zažívají hlubokou hospodářskou krizi a úpadek morálky, úpadek společnosti. Tento úpadek pochází z neustále rostoucího kolektivismu a rozpínajícího se státu a souvisí především se zhroucením lidské morálky.

Zároveň je román oslavou lidského ducha, tvořivosti, síly lidského rozumu. Ayn Rand nachází způsob, jak se vymanit z tohoto celospolečenského úpadku.

A tak přestože světla v ulicích zhasínají, města se hrouží do tmy, doprava se zastavuje, nakonec závěr románu vyznívá pozitivně a nadějně.

Kniha tvrdí, že jakákoliv snaha omezovat svobodu, snaha přerozdělovat, snaha o kolektivismus je vlastně jenom důsledkem závisti.

„Pro mne jako ekonoma je naprosto fascinující číst a pozorovat a porovnávat, jakým způsobem popsala autorka rozpad společnosti tehdy, v padesátých letech, a jakým způsobem se rozpad společnosti odehrává dnes,“ předává Šichtařová své dojmy z románu.

„Přísahám na svůj život a svou lásku k němu, že nikdy nebudu žít pro druhé, ani žádat, aby oni žili pro mne.“

To jsou slova jedné z hlavních hrdinek románu, která Šichtařová cituje. Jde tu o tzv. „zdravé sobectví“? Nebo jde o něco hlubšího a rozsáhlejšího z filosofického hlediska? To je pro každého k zamyšlení.

Přečtěte si také

Mráz letos dle ministra Výborného zlikvidoval skoro 78 % plánované produkce ovoce
Mráz letos dle ministra Výborného zlikvidoval skoro 78 % plánované produkce ovoce

Ministr zemědělství Marek Výborný dnes jednal se zástupci postižených ovocnářů, vinařů a lesních školek. Mrazy zlikvidovaly zhruba 78 % plánované úrody...

Na kolik si loni mohli přijít poslanci? Možná budete překvapeni
Na kolik si loni mohli přijít poslanci? Možná budete překvapeni

Poslanci dostávali v minulém roce plat v průměru 121 tisíc korun měsíčně. Kromě toho se jim proplácejí náhrady, v roce 2023 to bylo v průměru...

„Rusko, pro tebe všecko“. Koalice Spolu podle Fialy využila chybu kampaně ANO
„Rusko, pro tebe všecko“. Koalice Spolu podle Fialy využila chybu kampaně ANO

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) podle premiéra Petra Fialy (ODS) využila toho, že si opoziční hnutí ANO nezaregistrovalo doménu s heslem své kampaně do Evropského parlamentu Česko, pro tebe všecko.

Nizozemská komentátorka upozorňuje na spojitost mezi imigrací a stoupající kriminalitou v Evropě
Nizozemská komentátorka upozorňuje na spojitost mezi imigrací a stoupající kriminalitou v Evropě

Nizozemská právnička a politická komentátorka Eva Vlaardingerbroeková ostře kritizovala evropský přístup k migraci, její dopady a možnou budoucnost. Její projev YouTube dokonce smazal.

Slováci překvapili. Na munici pro Ukrajinu vybrali již přes 100 milionů korun
Slováci překvapili. Na munici pro Ukrajinu vybrali již přes 100 milionů korun

V rámci sbírky darovalo více než 64 tisíc Slováků přes 4 miliony eur, v přepočtu přes 100 milionů korun, během pouhých dvou týdnů.