Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministr Hladík chce rozseknout spor o zpřístupnění přechodu Modrý sloup

  9:26
Už desítky let se táhnou spory mezi částí politiků a ochránci přírody o otevření cesty Luzenským údolím, které patří k nejatraktivnějším oblastem Národního parku Šumava. Cesta údolím je uzavřená kvůli ochraně tetřeva hlušce. Mezi zastánce otevření cesty, která vede mezi Březníkem a přechodem Modrý sloup na hranici s Bavorskem, se nyní zařadil i ministr pro životní prostředí Petr Hladík.
Na snímku samota Březník nedaleko Modravy, cesta na bývalý přechod Modrý sloup...

Na snímku samota Březník nedaleko Modravy, cesta na bývalý přechod Modrý sloup a v pozadí vrchol Luzný (1375 m.n.m.). Letecký pohled. | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Ten při nedávné návštěvě šumavského parku prohlásil, že se shodli s ředitelem správy parku Pavlem Hubeným, že chtějí cestu Luzenským údolím zpřístupnit návštěvníkům Šumavy.

„Pro mě jako pro ministra je prioritní záležitostí, abychom dokázali učinit kompenzační opatření (vyvážit otevření nějakým krokem k ochraně tetřeva – pozn. red.) ke zpřístupnění této úžasné části šumavské divočiny a propojit českou a německou stranu,“ uvedl Petr Hladík.

Ředitel České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek nevylučuje, že by se po kompenzačních opatřeních mohla cesta údolím otevřít. Zdůrazňuje však, že nejprve by se v praxi muselo prokázat, že kompenzační opatření budou dostatečná.

Připomíná, že o otevření cesty se v roce 2012 pokusil bývalý ředitel správy parku Jan Stráský a soud pak jeho verdikt zrušil.

„Ochrana přírody je vysoce politická záležitost. Politici mají rozhodovat o politických otázkách a řešení odborných otázek nechat na odbornících,“ řekl Vermouzek.

Otevření od léta do podzimu

Šéf ornitologů upozornil, že Luzenské údolí je jednou z mála lokalit, kde se ve větších počtech vyskytují tetřevi, jejichž ochrana patří k zásadním úkolům.

„Jsou to zvířata, která u nás žijí jedině na Šumavě. Všude jinde už podmínky pro úspěšnou existenci ztratila. Stojí za to zvládnout určitá omezení, abychom takové naprosto unikátní přírodní bohatství uchránili,“ uvedl Vermouzek.

Hledáním kompromisu, jak cestu otevřít, se současný ředitel správy parku Pavel Hubený zabývá roky. Nabízel, že jako kompenzaci za otevření cesty budou do režimu klidových území převedeny další velké plochy o rozloze přes 3 300 hektarů. Ministerstvo životního prostředí ale s návrhem nesouhlasilo. Kompenzační opatření považovalo za nedostatečná a řízení loni zastavilo.

O záležitosti se ale dál jedná a výrok ministerstva nemusí být definitivní. Ředitel před několika týdny poslal podnět rozkladové komisi ministerstva, aby rozhodnutí z loňska znovu posoudila. Pokud by uspěl, možnost k otevření údolí by se otevřela.

Podle ministra existuje ještě další varianta. „Druhou možností je definování kompenzačních opatření, která by umožnila zpřístupnit údolí veřejnosti. Ve stejném režimu jako v Německu – od 15. července do půlky listopadu – což je doba, kdy tetřev už svá mláďata dostatečně naučí samostatnosti,“ vysvětlil Hladík.

Osmdesát let zavřeno

Pavel Hubený připustil, že nově navržená opatření by se pak mohla lišit od těch, se kterými loni neuspěl.

„Opatření musí mít dostatečný efekt na populaci tetřeva hlušce nejen k zachování, ale i zlepšení stavu populace a dostatečné kompenzace ztráty biotopu vzniklého otevřením cesty,“ sdělil Hubený.

Ten tvrdil, že v postoji ke zpřístupnění Modrého sloupu je s ministrem naprosto v souladu. „Je to v regionu výrazná priorita. Takový problém se v Čechách ještě právnicky nikdy neřešil, takže budeme první,“ konstatoval ředitel parku.

Podle Hubeného se nicméně těžko odhaduje, kdy by se mohlo údolí turistům otevřít. Ornitolog Vermouzek zdůrazňuje, že funkčnost kompenzačních opatření by se musela prokázat.

„To znamená počkat pár let, abychom měli jistotu, že jsou účinná a neporušovali zákony na ochranu životního prostředí. Pak bychom mohli s klidným srdcem Luzenské údolí otevřít,“ konstatoval Vermouzek.

Starosta Modravy Jaroslav Doležal se na plány ke zpřístupnění cesty Luzenským údolím dívá rezervovaně. „Tomu, že se Modrý sloup otevře, uvěřím, až jím budu procházet,“ uvedl starosta Doležal.

Cesta Luzenským údolím na hraniční přechod s Německem Modrý sloup je zavřena téměř 80 let. V minulosti byla v nepřístupném pohraničním pásmu, v posledních letech na trasu nesměli lidé hlavně kvůli možnému ohrožení populace tetřeva hlušce.

Ministerstvo životního prostředí před čtyřmi lety vydalo nesouhlasné stanovisko ohledně toho, jaký dopad na životní prostředí by mělo otevření stezky. Stanovisko nicméně připouštělo otevření cesty Luzenským údolím, pokud budou provedena kompenzační opatření.

Další zásadní podmínkou bylo, že populace tetřeva bude dostatečně veliká a ptáků nebude ubývat. To by v praxi znamenalo, že na území šumavského a sousedního bavorského národního parku by muselo být minimálně 735 tetřevů.

27. července 2023

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na kouř upozornily děti, úprk z hořícího autobusu zvládly bravurně, líčí učitelka

24. dubna 2024  16:40

Premium Václava Kopecká, Alena Vodičková a Michaela Kubátová, učitelky a asistentka pedagoga Základní školy...

POHLED: Končí „nějakej Francouz“, kterého rodiče museli vykoupit z Plzně

20. dubna 2024

Premium Sportovci obvykle chtějí své kariéry uzavřít úplně jinak. Nikoliv z donucení. Nejlépe podle plánu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Zlín 3:0, dominance a klidný postup do finále. Dvakrát pálil Chorý

24. dubna 2024  17:15,  aktualizováno  21:02

Od začátku zápasu si šli pro vítězství a svému soupeři nedali žádnou šanci. Plzeňští fotbalisté...

OBRAZEM: Letecký den v Plasích nabízí filmovou hvězdu i dvě české premiéry

28. dubna 2024  11:09

Do Plas na Plzeňsku se tento víkend sjíždějí fanoušci letectví. Koná se tu již dvacátý ročník Dne...

Radyně, Velhartice, Kašperk. Senioři vyrábějí ze dřeva hrady a zámky

27. dubna 2024  9:01

Společnému pokoji v Domově Clementas v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku říkají jeho klienti,...

Za střet tramvají kvůli skřípnuté ruce může řidič zadního vozu, řekla inspekce

26. dubna 2024  11:59

Za loňskou srážku dvou tramvají na Karlovarské třídě v Plzni, při které se lehce zranilo téměř 30...

Železná Ruda a Rozvadov omezí investiční akce, přijdou o miliony z hazardu

26. dubna 2024  9:57

Obce, které mají na svém území kasina nebo herny, si už nebudou moci dovolit to, co dřív. Od...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...