O mistrech v dlouhém triatlonu se rozhodne v Piešťanech

O mistrech v dlouhém triatlonu se rozhodne v Piešťanech

Čeští triatlonisté budou tentokrát o pohárové body a mistrovské tituly závodit za hranicemi Česka. Už 6. srpna se v Piešťanech uskuteční 20. ročník závodu CTP Slovakman Triathlon, na jehož startovní listině figuruje přes 200 železných mužů a žen.

Výstřel z děla v 6:45 hodin odstartuje triatlonový závod CTP Slovakman Triathlon 2023, který je již pevnou součástí Českého poháru v dlouhém triatlonu. Letos se navíc uskuteční jako společné mistrovství České a Slovenské republiky. V příštím roce se tak rámci dojednané reciprocity bude o oba tituly závodit na českém území.

Slovenští fanoušci budou vkládat velké naděje do domácího Ondreje Kuba. Velkým konkurentem v boji o vítězství mu měl být Tomáš Řenč, který se ale kvůli zranění nohy závodu nezúčastní. O český titul tak budou bojovat například Jan Oppolzer, Petr Cívela, Petr Vabroušek či Jan Kundrát, který byl nejlepším Čechem při minulém ročníku. Při neúčasti traťové rekordmanky Simony Křivánkové je v závodě žen situace daleko otevřenější a novou mistryní republiky se může stát hned několik závodnic.

Dějištěm závodu se nejprve stane Sĺňava, v níž účastníci absolvují 3,8 km dlouhou plaveckou část. Potom je čeká 180 km cyklistiky rozdělených do šesti okruhů na uzavřené silnici. Závěrečná běžecká trať je dlouhá 42,2 km a táhne se přes město. Běžecký okruh účastníci absolvují šestkrát.

V letošním roce slaví Slovakman 20. výročí svého založení. Za tu dobu se do jeho dění zapojilo téměř 1000 lidí, kteří se stali součástí komunity jako aktivní závodníci, organizátoři, dobrovolníci a partneři akce. Organizátoři toto výročí oslaví vytvořením dokumentárního filmu Slovakman 20, který bude kombinovat archivní záběry z minulosti a rozhovory s významnými osobnostmi triatlonu Slovakman.

Předpremiéra dokumentu se uskuteční přímo v místě konání závodu v Piešťanech, a to v předvečer startu, tedy v sobotu 5. srpna 2023 v 19:00 hodin.