Jana Šulcová (†76): Zvláštní manévry kolem smutečního obřadu! Koná se už dnes

Jana Šulcová

Autor: Pavel Krejčí

4. srpna 2023 14:40

Česko už sedm dní oplakává odchod Jany Šulcová, která zemřela minulý týden v pátek ve věku 76 let. Jedno je jisté, právě dnes proběhne poslední rozloučení se zesnulou herečkou. Provází ho ale velké tajnosti. 

Jak jsme vás v předchozím průběhu týdne informovali, smuteční obřad se uskuteční ve smuteční síti v pražském Motole. Zařídily ho obě dcery, tedy producentka Rozálie Víznerová a ilustrátorka Tereza Václavková. 

Podle informací Blesku jen několik vyvolených ví, v kolik hodin se dnešní poslední rozloučení se Šulcovou koná. V areálu krematoria má dokonce operovat ochranka. Rodina zkrátka zvolila velmi komorní variantu.

Zaměstnanci údajně nesmí podávat informace nepovolaným osobám, sdílní nejsou ani slavní. "Je to tajné, nemohu vám o pohřbu Janinky nic říct," řekl zmíněnému listu jeden z nich a zdůraznil, že si nepřeje být jmenovitě zmiňován. 

Jana Šulcová (12.2.1947 - 28.7.2023)

Šulcová studovala herectví na DAMU, přičemž do Městských divadel pražských nastoupila během studií v roce 1969. Tehdy už ji mohli spatřit diváci například v jedné z epizod Hříšných lidí města pražského. Před kamerou i na divadle šla následně prakticky z role do role.

V osobním životě utvořila pražská rodačka pár s Oldřichem Víznerem, měli dvě dcery. Na konci 80. let nastala krize, kterou jejich vztah nepřežil. Kromě rozvodu přišel v té době i zásadní zvrat v profesní kariéře. Po roce 1989 už totiž oblíbená herečka moc netočila, případně spíše pracovala pro televizi.

Výraznější příležitost jí poskytl režisér Ondřej Trojan v Občanském průkazu v roce 2010, kde hrála ředitelku školy. Velký comeback ale slavila až o pět let později díky Janu Prušinovskému a jeho filmu Kobry a užovky. Za roli na alkoholu závislé matky hlavních hrdinů byla nominována na Českého lva. 

Témata: Jana Šulcová