MS žen v Austrálii a na Novém Zélandu překoná rekord v návštěvnosti

04.08.2023, 16:50
Aktuality
(© AFP)

Probíhající mistrovství světa žen v Austrálii a na Novém Zélandu se stane nejnavštěvovanějším v historii. Překonat by mohlo i rekord v průměrné návštěvnosti na jedno utkání, oba milníky drží Kanada z roku 2015. Média o tom informoval výkonný ředitel australského svazu James Johnson, podle nějž se může jednat o odrazový můstek k pořádání mužského šampionátu.

Na skupinovou fázi MS, které hostí devět měst, zavítalo přes 1,2 milionu diváků. Konečné číslo by se mohlo zastavit na 1,9 milionech, cílem organizátorů bylo podle Johnsona 1,5 milionu diváků. Kanada před osmi lety přilákala více než 1,3 milionu lidí.

Letošní šampionát se hraje poprvé ve formátu s 32 týmy oproti 24 z minulých dvou turnajů. Počet zápasů se tím navýšil z 52 na 64. Nejvyšší průměrnou návštěvnost v historii MS drží Kanada z roku 2015, kam na utkání chodilo kolem 26 tisíc diváků. Na aktuálním turnaji, který předseda Mezinárodní fotbalové federace Gianni Infantino označil za "nejlepší v dějinách", dosahuje průměrná návštěvnost přes 30 tisíc fanoušků.

Johnson uvedl, že úspěšné MS povzbudí Austrálii v úvahách o pořádání klubového šampionátu v roce 2029. "Pak je tu MS 2034, o kterém popřemýšlíme," prohlásil jednačtyřicetiletý funkcionář.

Kanada po úspěšné organizaci ženského MS bude v roce 2026 spolu s USA a Mexikem pořádat světový šampionát mužů. "Austrálie ho jednoho dne bude nepochybně hostit. A neexistuje lepší způsob, než mít za sebou nejlepší MS žen v historii," řekl Johnson.

V sobotu začne v Austrálii a na Novém Zélandu vyřazovací část šampionátu. Osmifinálové zápasy potrvají do úterý. Úřadující mistryně světa Američanky, se čtyřmi triumfy historicky nejúspěšnější země, vyzvou Švédky, domácí Austrálie zase Dánky. Angličanky, které před rokem ovládly mistrovství Evropy, čeká Nigérie. Turnaj vyvrcholí v Sydney 20. srpna.

Autor: ČTK

Komentáře (38)

Přidat komentář
monty25

Už se těším na vyřazovací část. Ve skupinách nebyla nouze o velká překvapení, ať už to byl obrovský úspěch afrických týmů (postup Nigérie, JAR a Maroka) nebo Jamajky, naopak senzačně vypadly hlavně Německo a Brazílie, ale taky Italky nebo úřadující olympijské vítězky z Kanady. Osobně jsem rád, že Nizozemky vyhrály svou skupinu a budou hrát v osmifinále proti JAR, zatímco druhé USA půjdou ve velkém šlágru na Švédsko.

Reagovat
Grahf

úspechu afriky sa velmi nedivím, keďže fyzicky tam musí byť ešte väčší rozdiel, ako u mužov.

btw hrajú na turnaji nejaké transky? :)

Reagovat
monty25

To se ale ještě nikdy nestalo, aby do play-off postoupily tři africké týmy... Hrála tam akorát jedna nebinární Kanaďanka.

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
Grahf
Reagovat
OTASi

Reagovat
Mimalu

Trans z muže na ženu snad nehrozí, ale podle googlu hraje za Zambii Barbra Banda, u které naměřili množství testosteronu jak u muže.

Reagovat
smazaný uživatel

Zaspal jsi dobu, dnes má každý takové pohlaví, jakým se cítí být.

Reagovat
Vinci

Krasavice

Reagovat
Sigma Olomouc

To by mě též zajímalo

Reagovat
ACSeRw!n

opet prvni koment

Reagovat
Kinky7

Normálně mi těch Němek bylo líto ale oproti ME fakt nehrály dobře

Reagovat
mimi_united

Gólov padá viac ako na mužských MS a nie je to tak hlúpo pretaktizované. Veľa krásnych gólov a technická kvalita. Parádny turnaj

Reagovat
kilobyte

Jaký je rozdíl v průměru na zápas?

Reagovat
ratusek

Technická kvalita

Reagovat
veikko

Já jsem to nejdřív sledoval, ale když jsem viděl Norsko - Švýcarsko, kde dokonce údajná hvězda Hegerbergová dřív odmítala reprezentovat kvůli výši odměn... No některé měly zpracování jako já, profesionálky.

Reagovat
monty25

Hegerberg ale v tom zápase nehrála, krátce před ním si zranila tříslo.

Reagovat
veikko

To byla jen narážka, tu jsem viděl proti Novému Zélandu v prvním zápase. Už v tom to vypadalo, že má jen jednu nohu, no.

Reagovat
veikko

Jinak třeba zápas Japonsko - Španělsko se mi relativně líbil. Jako je to prostě trochu jiný sport, ta fyzičnost mi tam ale zase tak nechybí. Vyloženě mě vysíralo to množství základních technických chyb a úplně příšerné rozhodování v obranných i útočných situací u absolutní většiny hráček. Ligových zápasů ve velkých ligách se hraje jen o něco míň než u chlapů nebo je to rozdíl i třeba 10-20 zápasů za rok?

Reagovat
monty25

Ve Španělsku je to 8 zápasů, v jiných top ligách přes 10.

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Benfica

Posobenie Portugaliek skoda, ze ta lopta skoncila na tycke.. americanky aj s Netflixom mohli balit kufre tiez..

Reagovat
monty25

Tak to by byla asi největší senzace v historii MS žen a nebylo k ní vůbec daleko. Každopádně jestli se Američanky nezvednou, tak na Švédkách končí.

Reagovat
Benfica

Nechybalo vela, ich prve MS v historii celkom podarene

No ja som ani neveril, cakal som viac od USA, Kanady, Brazilie.. ale na druhej strane Nigeria, JAR a Jamajka ma bavili viac.. Nigerii a JAR som ten postup aj prial

Reagovat
jsemdement

Já sledoval skoro celé první kolo skupin a pak už to ze mě tak nějak vyprchalo.., ale možná semifinále a pak finále dám.. můj milý deníčku.. .

Reagovat
smazaný uživatel

Takticky je to strašnej prales, jediné Jamajčanky a Švýcarky tam v tomhle směru mají nějakou úroveň.

Reagovat
monty25

Ještě taky Japonky ve skupině nedostaly gól, akorát jich teda hodně daly.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty si to právě kazí tím hurá fotbalem směrem dopředu jak někde v okresním přeboru.

Reagovat
Rudnevs

No tie Švajčiarky už po dnešku nič asi

Reagovat
Vinci

To tam ty diváky platí za účast nebo co?

Reagovat
smazaný uživatel

Je to Austrálie a NZ, tam jdou všichni dobrovolně, aby ukázali, jak jsou progresivní.

Reagovat
OTASi

Reagovat
Kucka

Reagovat
Hunt

Jasně, celý západní svět platí divákům, aby chodili na ženský fotbal. Pravda bude asi někde jinde.

Reagovat
Kucka

Reagovat
smazaný uživatel

Předpokládám, že vstupné je stejné výše jako na mužském MS

Reagovat
smazaný uživatel

Naštěstí to nikoho moc nezajímá až na montyho… párkrát jsem měl tu čest a katastrofa…

Se raději budu koukat na nějakou krajskou soutěž..

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele