Hlavní obsah
Psychologie

Snažíte se druhým zavděčit? 6 znaků, že to přeháníte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mohamed Hassan z Pixabay

Dělat druhým radost a být pozitivní. Nicméně vše má své hranice a čeho je moc, toho je příliš. Snažíte-li se až moc, může to ostatním začít lézt na nervy. Později přijít na to, že své sny dáváte stranou nebo zapomínáte na své potřeby.

Článek

1. Těžko se vám říká „ne“

Pořád se snažíte pomáhat druhým, plánujete pro ně nějaké věci nebo jim prostě jen děláte laskavost. To vše z jednoho prostého důvodu. Neumíte říct „ne“. Některým lidem se těžko říká ne, protože se zkrátka bojí, že tím ostatní naštve nebo si budou myslet, že jim na nich nezáleží. Navíc slůvko „ne“ může u někoho dokonce vyvolávat nepříjemný pocit viny. Abyste se těmto negativním pocitům vyhnuli, přijímáte vše, i když se vám to někdy úplně nehodí.

Měli byste si uvědomit, jakou sílu má slovo „ne“ Ze začátku to může být těžké, ale pokud se naučíte říkat ne, rozhodně se vám to do budoucna vyplatí. To, že někdy něco odmítnete, protože už máte třeba svoje plány, z vás hned nedělá sobce. Myslete na to, že i vy si zasloužíte čas pro sebe.

2. Chcete, aby vás všichni kolem měli rádi

Dalším typickým příznakem je strach z odmítnutí. Jde o poměrně běžnou vlastnost a často se objevuje u lidí, kteří se všem snaží zavděčit. Takoví lidé totiž mají strach, že když je ostatní nebudou mít rádi, zůstanou nakonec úplně sami. Výsledkem potom je, že se tihle lidí snaží udělat vše pro to, aby k ničemu takovému nedošlo. Proto jim nevadí, že často nejsou sami sebou a jsou nuceni se přetvařovat.

Chcete-li se tomuto vyhnout, zkontrolujte nejprve, zda nejste nikým manipulování. Pokud totiž někdo zjistí, že uděláte všechno, abyste se jim zalíbili, začne toho zpravidla využívat. Taková manipulace jde často ruku v ruce s různými lichotkami. „Vždyť nikdo to neumí lépe než ty.“ Tím tito manipulátoři dosáhnou toho, že za ně spoustu věcí uděláte sami.

3. Ovlivňují vás negativní emoce ostatních

Není nic špatného na tom se snažit vyhnout konfliktu, a pokud se vás někdo snaží negativně ovlivnit, zkuste to proměnit v nevinný vtip. Problémem u lidí, kteří se snaží zavděčit, však je, že tito lidé často nesnesou pochmurné emoce, i když nepramení přímo od nich. Dokonce mohou mít dojem, že právě oni jsou důvodem k tomu, že jeho okolí se cítí nešťastně. Aby se ostatním zavděčili, často za tyto negativní pocity viní sami sebe, protože mají pocit, že tím udělají své okolí šťastné.

4. Za vše se omlouváte, i když to není vaše vina

Pokud něco nejde podle plánu, máte vždy tendenci se za vše hned omluvit. Ať se stane prakticky cokoliv, vždy se snažíte nést vinu a být odpovědní za své následky. Tahle reakce vychází z vnitřní touhy být milý a zdvořilý. Leckdy však jen poškodí vaši sebeúctu a okolí ji často také neocení.

5. Upozaďujete vlastní potřeby a sny

K tomu dochází hlavně z důvodu, že jste příliš zaneprázdněni přemýšlením o potřebách druhých, a proto pak zapomínáte na své vlastní potřeby. Je pro vás naprosto běžné, že své emoce odkládáte stranou. To ale může vyústit až v neschopnost mluvit o svých pocitech a snech. Nemusíte ani sami vědět, co je pro vás dobré.

Měli byste sami sebe víc poslouchat a naučit se, co je pro vás dobré, co máte rádi a co v životě vlastně chcete. Můžete si klidně sepsat seznam priorit a věci, ze kterých máte radost.

6. Raději dáváte, nežli dostáváte

Ti, kteří se neustále snaží ostatním vyhovět, se mohou stát oběťmi sebe samých. Mohou například uvíznout v toxickém vztahu, kde jsou nuceni pořád jen něco dávat – ať už materiálně nebo emočně. Nic za to ale nedostávají, což v nich podporuje pocit, že si ani nic nezaslouží. Takoví lidé však často doufají, že si jejich snahy někdo sám od sebe všimne, a nakonec ji i ocení. Obvykle si spíš ostatní zvyknou na váš přístup a spíše ho využívají.

Abyste se tomu vyhnuli, doporučujeme se zaměřit na vaše priority. Rozhodněte, co je pro vás opravdu důležité a nezaobírejte se tím, co je důležité pro druhé. Není od věci si třeba i stanovit časový limit, ve kterém jste ochotni pomáhat druhým. Tím dosáhnete toho, že vám zbyde čas i na sebe.

Pomáhejte druhým, ale všeho s mírou!

Není nic špatného na tom, občas někomu pomoci. Avšak pokud jste svým vlídným chováním až moc dostupní ostatním, můžete na to doplatit. Ne nadarmo se říká „pro dobrotu na žebrotu“. Srovnejte si své priority, udělejte si čas i na sebe a nestaňte se otroky druhých, jen abyste se jim zalíbili.

Zdroje

3) Kdo se příliš zavděčuje druhým https://www.medicalnewstoday.com/articles/people-pleaser

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz