Jana Šulcová (†76): Plejáda hvězd se v Motole loučila se slavnou herečkou!

Jana Šulcová

Autor: Pavel Krejčí

5. srpna 2023 9:59

Do poslední chvíle utajované poslední rozloučení s Janou Šulcovou nakonec proběhlo v pátek pozdě odpoledne. Rodinní příslušníci přátelé i kolegové se loučili se zesnulou herečkou na den přesně týden po jejím skonu. Kdo dorazil? 

Smuteční obřad zařizovaly dcery, konkrétně producentka Rozálie Víznerová a ilustrátorka Tereza Václavková. Veřejnost ale do poslední chvíle věděla jen to, že rozloučení proběhne v pátek v areálu krematoria v pražském Motole.

Nejdůležitější nicméně bylo, že smuteční hostě věděli, kdy mají dorazit. Obřad začal po 16. hodině a trval několik desítek minut. Podle serveru super.cz se přišli se Šulcovou rozloučit Václav Kopta, Karel Heřmánek, Josef Carda, Lenka Termerová či Aleš Cibulka, ale také Vendula Křížová, druhá manželka exmanžela zesnulé herečky Oldřicha Víznera.

Jana Šulcová (12.2.1947 - 28.7.2023)

Šulcová studovala herectví na DAMU, přičemž do Městských divadel pražských nastoupila během studií v roce 1969. Tehdy už ji mohli spatřit diváci například v jedné z epizod Hříšných lidí města pražského. Před kamerou i na divadle šla následně prakticky z role do role.

V osobním životě utvořila pražská rodačka pár s Oldřichem Víznerem, měli dvě dcery. Na konci 80. let nastala krize, kterou jejich vztah nepřežil. Kromě rozvodu přišel v té době i zásadní zvrat v profesní kariéře. Po roce 1989 už totiž oblíbená herečka moc netočila, případně spíše pracovala pro televizi.

Výraznější příležitost jí poskytl režisér Ondřej Trojan v Občanském průkazu v roce 2010, kde hrála ředitelku školy. Velký comeback ale slavila až o pět let později díky Janu Prušinovskému a jeho filmu Kobry a užovky. Za roli na alkoholu závislé matky hlavních hrdinů byla nominována na Českého lva. 

Témata: Jana Šulcová