Stále více řidičů odmítá dechovou zkoušku. Nové sankce pro ně budou velkým varováním, odhaduje policista

5. srpen 2023

Stále více řidičů v Česku odmítá při policejní kontrole testy na alkohol a jiné návykové látky. Ukazují to statistiky přestupků a trestných činů ministerstva dopravy. Loni se motoristé nechtěli podrobit testu ve více než 7 000 případech, což je téměř dvojnásobek oproti roku 2018. Jak situaci řešit prozradil Michal Hodboď z Policejního prezidia.

Policisté dělají testy na alkohol automaticky při jakékoli silniční kontrole už více než 10 let. Čím si vysvětlujete nárůst odmítnutých dechových zkoušek v poslední době?

Je potřeba se podívat na onu statistiku, která vychází z přestupku, kdy řidič vyšetření odmítne. Týká se to ale jak alkoholu, tak návykových látek. V případě alkoholu tolik odmítnutí není, větší počet odmítnutí je v případě vyšetření na návykovou látku.

Čtěte také

Je to do jisté míry dáno i postupem, který upravuje legislativa. V případě alkoholu jsou provedeny dvě dechové zkoušky na místě kontroly. Pakliže je naměřená hodnota v souladu s metodikou ČMI, není už potřeba provádět odběr biologického materiálu. Ale v případě návykových látek, pokud je na místě orientační test pozitivní, následuje vždy výzva k tomu, aby se řidič podrobil odbornému lékařskému vyšetření. A zde se často setkáváme s tím, že řidiči odmítnou.

Sankce za odmítnutí jsou však někdy i větší než tresty, které hrozí v případném trestním řízení po odborném lékařském vyšetření.

V sousedních zemích jsou sankce za odmítnutí testu mnohem vyšší. Proč ne u nás? Poslechněte si celý rozhovor. 

autoři: Vojtěch Bidrman , opa
Spustit audio

Související