Počet cizinců v kraji vzrostl na dvojnásobek, více než polovinu tvoří Ukrajinci

  17:40
V kraji se loni zdvojnásobil počet cizinců, tvoří už zhruba pět procent populace. Příčinou je válka na Ukrajině a příliv tamních obyvatel. Loni na konci roku jich bylo v regionu v porovnání s koncem roku 2021 sedmkrát víc. Stali se nejpočetnější skupinou obyvatel z jiné země.

„Koncem roku 2022 žilo v Moravskoslezském kraji 56 300 cizinců. Meziročně se jejich počet téměř zdvojnásobil. Jejich podíl na počtu obyvatel kraje dosáhl 4,7 procenta,“ uvedl Patrik Szabo z Krajské správy Českého statistického úřadu v Ostravě. Do konce roku 2021 tvořili cizinci něco přes dvě procenta krajské populace.

Více než polovinu a vůbec nejpočetnější skupinu cizinců tvoří Ukrajinci, kterých v kraji žije zhruba 30 tisíc. O rok dříve to přitom byly čtyři tisíce a byli třetí v pořadí. „Enormní meziroční nárůst Ukrajinců, o 662 procent, lze dát jednoznačně do souvislosti s tamějším vojenským konfliktem,“ konstatoval Szabo.

Vylidňování moravskoslezských měst ustalo, obyvatel přibylo díky migraci a cizincům

Že z Ukrajiny přicházejí především ženy s dětmi, se projevilo i v celkovém podílu mužů a žen mezi cizinci v kraji. „Zastoupení mužů mezi nimi dosáhlo 48,1 procenta a poprvé bylo nižší než v případě žen. Přitom v letech 2013 až 2019 se podíl mužů na cizincích v kraji blížil 62 procentům, v následujících dvou letech se snížil k 58 procentům,“ upřesnil Szabo.

Druhou nejčetnější skupinou jsou se zhruba devíti tisíci zástupci Slováci, třetí Vietnamci, jichž v kraji podle minulých statistik žije 4,7 tisíce. Nejvíce, bezmála 22 tisíc všech cizinců, žije v Ostravě, naopak nejméně na Opavsku a Bruntálsku.

Loni ubylo nejvíc lidí v Moravskoslezském kraji. Odcházejí a málo se jich rodí

V celorepublikovém porovnání však cizinci sever Moravy a Slezsko příliš nevyhledávají. „Jejich podíl na počtu obyvatel v Moravskoslezském kraji dlouhodobě patří ve srovnání s ostatními kraji mezi nejnižší,“ uvedl Szabo. Průměrně loni v Česku tvořili cizinci 10,3 procenta z celkového počtu obyvatel.

Autor: