Co dělat, když vás uštkne zmije? Zapomeňte na vysávání či zaškrcování rány, varuje expert

Zmije útočná

Herpetolog k tématu hadi v Česku

Jediným jedovatým hadem, se kterým se můžete na našem území setkat, je zmije. Sama od sebe na vás však nezaútočí, pokud se vyvarujete přímého kontaktu. V případě, že dojde k uštknutí, je zásadní nepanikařit. Ránu nezaškrcujte a v žádném případě se ji nesnažte ani vysávat nebo nařezávat. Ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl herpetolog Milan Veselý.

Pravděpodobnost, že narazíte na zmiji, je velmi malá. Nejčastějším místem výskytu jsou horské oblasti, zejména v nadmořských výškách okolo tisíce metrů. „Zjednodušeně je možné říct, že pokud potkáte hada v horách, bude to prakticky vždy zmije,“ uvedl Veselý.

ČTĚTE TAKÉ: Plzeň láká na Království jedu. Vzácnou pavoučí zmiji chová jediná zoo na světě

„K většině uštknutí však dochází pouze při neopatrné manipulaci s hadem nebo při chůzi v trávě, kdy o zmiji nevíte,“ dodal. Pravděpodobnost, že vás zmije napadne, je však malá a uštknutí není závažné. „Za poslední desetiletí nebyl zaznamenán jediný případ uštknutí, který by vedl k úmrtí,“ připomněl Veselý.

Podle experta je reakce na uštknutí zmijí pouze lokální a doprovází ji otoky. V případě, že by se u uštknutého objevil například šok, doporučuje zavolat lékaři a konzultovat postup s odborníky.

Zbytečné zabíjení užovek

Kromě zmije můžete na našem území narazit na čtyři druhy užovek – nejběžnější z nich je užovka obojková. Ta se nejčastěji objevuje u stojatých vod, pro mláďata je typické, že mají na hlavě žluté měsíčky.

Výskyt ostatních druhů užovek tak častý není. „Žádná z nich není nebezpečná, i když některé můžou kousnout,“ upozornil herpetolog. Největší užovkou u nás je užovka stromová. Tento impozantní had může dorůst až do délky dvou metrů, ale setkání s ním je opravdu vzácné.

Se zmijí často bývá zaměňována užovka hladká kvůli svému zbarvení, které může evokovat klikatou čáru na těle. Lidé je proto často zbytečně zabíjejí. „Což je nešťastné, protože je to had opravdu neškodný a víceméně užitečný, protože kromě ještěrek loví také hlodavce,“ dodal Veselý.

Tagy:
zmije herpetolog užovky Milan Veselý hadi