InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V dešti přijelo na Gulášovanou do Veselíčka rekordních třicet týmů. Přidáno video

   Autor: JcTED.cz

    Autor: JcTED.cz

AKTUALIZOVÁNO - 6.8.2023 12:21

VESELÍČKO - Tak tohle nikdo nečekal. Za deštivého počasí dorazilo v sobotu na osmý ročník soutěže o nejlepší guláš do Veselíčka nedaleko Milevska rekordních 30 týmů! Počasí připravilo těžší podmínky, než bývá zvykem, to ale účastníkům vůbec nevadilo. Nejenom, že byla ve vzduchu na každém kroku cítit libá vůně, ale také panovala dobrá nálada.

Soutěžit se začalo přesně v poledne. Vařilo se čtyři hodiny. Pravidla dovolovala uvařit jakýkoliv guláš, proto byl později k ochutnání srnčí, hovězí, kančí, či dokonce segedínský guláš, který byl v soutěži jediný. Vzhledem k tomu, že po celou dobu pršelo, byl povrch kolem stánků bahnitý. Kdo si nevzal pořádnou obuv, ten litoval. Zejména ochutnávači měli obtížnější cestu mezi kotlíky.

Letos do Veselíčka dorazilo třicet týmů. To nikdo v takovém počasí nečekal. Loňský rekord 27 týmů byl překonán. Dorazily týmy 1. FC Jistebnice, Slytherin, Božetice, U tří sester, Klondajz, Gulášová pěchota, Sepekáři, Ruští milevčané, Tým bez babičky, Klimatizace Pipek, Blátivé kočky, Dobří lidé, Gulášci, Vinařky, Brťáci, Draci Milevsko, Harrybadys, Bilinská 4, Začátečníci, Klisinec, Pejsek a Kočička, Jednota Jestřebice, Kočky, Arvajovi, Chajbrníci, Okál ream, Vydry, Zápy, Hul tým a Los inkognitos.

Babička musela zůstat doma...

Do Veselíčka dorazil vařit i Okál team z Milevska. „Děláme takovou gulášovou klasiku, tedy hovězí kližku. Žádnou speciální verzi jsme si pro dnešní den nepřipravili. Vaříme guláš jako každý rok. Už sem jezdíme osm let. Má to tu moc fajn atmosféru," prozradil za tým Luboš Dlouhý, kterého doplnil Viťa Šitner. 

O kousek dál vařily domácí Blátivé kočky. „Připravili jsme guláš z hovězího krku. Žádnou tajnou přísadu v něm nemáme. Raději jedeme na jistotu. Soutěžíme tu šestým rokem. Máme hodně široký tým. Každý něco přihodí do kotle a pak koukáme, co z toho vznikne," řekl Ladislav Chajdrna. S ním byli v týmu ještě Petr Chajdrna, Monika Vaněčková, Nela Chajdrnová, Jan Ulč, Radka Vondrušková, Lucie Ludačková a Violeta Zemanová. Všichni se během vaření výborně bavili.

Z Veselíčka byla i parta s názvem Tým bez babičky. Už název napověděl, že tentokrát musela babička zůstat doma. Vařili Zdeněk Bauška, David Bauška a Tomáš Mikšovský. Guláš této trojice byl netypický. „Vaříme hovězí guláš na sladko. Ten tady nikdo nemá. Snažíme se s ním prorazit. Máme tu normálně kližku a poté nějakou maďarskou pastu. Jsem zvědav, co na to řekne hodnotící komise," prozradil David Bauška.

Do Veselíčka dorazil i tým 1. FC Jistebnice. „Soutěžíme za fotbalisty. Dlouho jsme se kolem fotbalu pohybovali. Loni jsme tu byli poprvé. Pracuji v Milevsku, tam jsem se dozvěděl, že tahle soutěž existuje. Dnes jsme vařili hovězí guláš úplně na klasiku. Držíme se staré české receptury. To znamená, že jsme rozdělali oheň, osmažili cibuli, dali sádlo, papriku, sůl, pepř, česnek a majoránku. Zalévali jsme vývarem. Loni jsme tu skončili při své premiéře na druhém místě. Uvidíme, jak to vyjde letos. Rozhodně to ale není tak, že bychom nutně potřebovali vyhrát," sdělil krátce po dovaření guláše Zdeněk Šváb, který byl v týmu s Martinem Mrázkem a Zdeňkem Švábem.

I z domácího chovu

V týmu Pejsek a kočička se objevil i místostarosta Veselíčka Václav Hemmer s dcerou Petrou Hemmerovou, Annou Kubaskovou a Ellou Kubaskovou. „Dělali jsme kančí guláš. Cibule, sádlo, maso, paprika, rajčata a mnoho dalšího. To už prozrazovat nebudeme. Byly tam naše speciální ingredience," zůstal tajemný Václav Hemmer.

Soutěže se zúčastnily i Maruška Kofroňová, Jitka Imbrová, Veronika Synková a Romana Andělová. „Vařily jsme hovězí guláš z domácího chovu. To jinak nejde. Ničím speciální nebyl. Šlo o absolutní gulášovou klasiku. Postup ani nemusím říkat. Zúčastnily jsme se skoro každého ročníku. Pouze jednou jsme nevařily. Já jsem byla po operaci nohou. Nechtěla jsem nic riskovat, takže jsme se s holkami přifařily k sousedům z Veselíčka. Naše nejlepší umístění bylo zatím loňské třetí místo. Byly jsme také páté. Postupně se zlepšujeme. Nám nejde ani tak o umístění, ale spíše o to, že se tady sejdeme. Letos je špatné počasí. Předpokládala jsem, že přijede málo týmů a nakonec je tu rekordní počet," podotkla Romana Andělová, členka týmu Jednota, který dorazil do Veselíčka z nedalekých z Jestřebic.

Jak to dopadlo?

V 16 hodin byl vyhlášen konec vaření. Napětí stoupalo. Desetičlenná komise hodnotila třicítku gulášů. Nelehkého úkolu se chopili i současný starosta Pavel Vondruška a rovněž bývalý starosta Jiří Lešek. Ten v komisi nevynechal ani jeden ročník. „Guláše mi letos hodně chutnaly. Dával jsem vyšší stupně. Co se týče mých chutí, tak mám raději ostřejší guláše. Těch bylo víc. Ochutnat třicet gulášů nebylo nic jednoduchého. Bylo to i přes deštivé počasí příjemné," podělil se o své dojmy Jiří Lešek. V tu chvíli už všichni netrpělivě čekali na vyhlášení soutěže.

Páte místo letos putovalo k branickému týmu Začátečníci. Čtvrtý skončil domácí Hul tým. Z velkého úspěchu se radoval Tým bez babičky, také z Veselíčka. Ženy z týmu Jednota z Jestřebic ještě vylepšily své dosavadní maximum, kterým bylo třetí místo, a skončily druhé. Letošní pohár pro vítěze putuje do Milevska! Vyhrály ho Vinařky ve složení Jaroslava Dědourková, Petra Matějková, Adéla Matějková, Aneta Hroníková, Jolana Matějková a Jana Hroníková. Vinařky v soutěži jako jediné vařily segedín.

Po vyhlášení se podělily o své dojmy. „Jsme tu letos popáté. Jednou jsme vařily normální guláš a jinak vždy segedínský. Segedín je taková naše jistota. Jednou jsme s ním byly druhé a dnes se nám podařilo vyhrát. Jsme se sešly, napily se a bylo to. Guláš jsme dělaly z vepřového bůčku. Daly jsme tam zelí s vínem, smetanu, kmín, koření, červenou papriku, bobkový list, pak jsme to zahustily moukou a bylo to. Teď nás čekají oslavy, i když jsme promočené. Možná, že nějaké oslavy přijdou v Milevsku, protože všechny řídíme. A guláš žádný nezbyl," uzavřely letošní vítězky soutěže o nejlepší kotlíkový guláš ve Veselíčku.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace