„Byl to prý hrozný pohled. Netvor vykoukl z písku. Zničehonic. Vyplivnutý jed si našel svůj cíl, neměla šanci uniknout. Do minuty byla mrtvá,” mongolský nomád si povzdechl. Dobrodruh Roy Chapman Andrews se na něho díval se zdviženým obočím. „Nelžu. Přesně takto mi to vyprávěl bratranec sestry jeho zesnulé manželky,” starý muž se zachmuřil. „Já přece nic neříkám, každá stopa je důležitá,” Roy poplácal svého opáleného přítele po ramenou. „Zítra ráno vyrazíme.”

Slunce ještě ani nevyšlo nad obzor, když muži vstávali. Čekal je náročný den. Měli vypátrat tvora, o němž po staletí kolují jen legendy. Olgoje chorchoje. Výpravě velel americký průzkumník a přírodovědec Roy Chapman Andrews. Sám si tento úkol nevybral. V rámci své expedice do Mongolska chtěl dokázat, že lidský druh pochází z Asie. Při své návštěvě vlády ho ale oslovil premiér s prosbou, aby, pokud by to bylo možné, se pokusil červa smrti ulovit.

Olgoj chorchoj 

„Nikdo z přítomných toho tvora neviděl, ale všichni pevně věřili, že existuje a podrobně ho popsali,” napsal dobrodruh v článku publikovaném v roce 1922 v Asia Magazine. „Má prý tvar klobásy, délku půl metru, nemá hlavu ani nohy a je tak jedovatý, že pouhý jeho dotyk znamená okamžitou smrt. Měl žít v nejopuštěnějších částech pouště Gobi. Právě tam jsme se vydali.”

Zdroj: Youtube

Roy se na lov nebezpečného červa vybavil ocelovými kleštěmi a brýlemi. Legendy totiž vyprávěly, že zvíře dokáže zabíjet na dálku. A to buď pomocí elektrického výboje nebo pliváním jedu. Stačí, aby na něj nepozorný člověk šlápl nebo ho potkal ve chvíli, kdy se vyhrabává z písku.

I přes intenzivní hledání ale jeho skupina Olgoje chorchoje nespatřila. Stejně jako další expedice, jejichž cílem bylo vražedného červa vypátrat. Český kryptozoolog Ivan Mackerle dokonce mezi lety 1990 a 1992 sestrojit motorem poháněný „tlouk“, který rytmicky bouchal s cílem vyhnat tvora z hlubin písku.

Neúspěšné expedice

S nepořízenou se v roce 2005 vrátil i novinář Richard Freeman z Centra pro Fortean Zoology nebo televizní zábavní reportér David Farrier z TV3 News, jenž se do Mongolska vypravil v srpnu roku 2009. I přestože místní obyvatelé tvrdili, že červa viděli, on takové štěstí neměl.

Zdroj: Youtube

Řada skeptiků si proto myslí, že Olgoj chorchoj je ve skutečnosti tatarský písečný hroznýš (Eryx miliaris), pyšnící se silným a kulatým tělem, hnědé až červené barvy. S touto teorií přišel zoolog Jurij Konstantinovič Gorelov, který v roce 1977 navštívil Mongolsko, kde se setkal z řadou příběhů o smrtícím červu. Když těm, kteří se s ním údajně setkali, ukázal obrázek hada, potvrdili, že je mu velmi podobný.

Zdroje: www.novayagazeta.ru, www.en.wikipedia.org, www.science.howstuffworks.com, www.blogs.scientificamerican.com, www.livescience.com