Hlavní obsah

Stíhání Mynáře se po 2,5 letech zaseklo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalý hradní kancléř Vratislav Mynář.

Reklama

Policie stále nevyslechla některé svědky v kauze, v níž čelí obvinění exkancléř Vratislav Mynář. Kvůli tomu nelze případ uzavřít. Jde o šestimilionovou dotaci, kterou Mynářova firma dostala na přestavbu penzionu v Osvětimanech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

I když tento týden uplyne dva a půl roku od doby, kdy policie začala stíhat bývalého vedoucího kanceláře prezidenta Vratislava Mynáře za podezření ze spáchání dvou trestných činů, konec vyšetřování tohoto případu se ještě neblíží.

Kauza se zasekla na tom, že se policistům nedaří vyslechnout některé svědky. Seznam Zprávám to potvrdil krajský státní zástupce Jan Sladký.

„Čeká se na provedení výslechů některých svědků,“ vysvětlil Sladký, jehož podřízení z Krajského státního zastupitelství v Brně tento případ dozorují. A také kvůli tomu vyšetřovatelé nemohli případ posunout do fáze, kdy by se Mynář mohl seznámit s policejním spisem.

Kdy by k tomu mělo dojít, není zatím jasné. Podle Sladkého nemá policie v tuto chvíli stanovenou žádnou lhůtu, do kdy má vyšetřování uzavřít.

Policie Vratislava Mynáře obvinila v únoru 2021 kvůli podezření, že se dopustil dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie při žádosti o dotaci ve výši necelých šesti milionů korun pro jeho firmu Clever Management. Ta i díky ní v Osvětimanech před více než deseti roky přestavěla zdejší penzion. V žádosti totiž zatajil, že stavba už dříve dostala národní dotaci.

Během roku 2020 - ještě před obviněním Mynáře - podávali na policii v této souvislosti vysvětlení například Dana Koplíková nebo Jan Podzimek.

Koplíková byla vedoucí odboru dotačního úřadu ROP Střední Morava, který zmíněnou dotaci přidělil. Seznam Zprávám potvrdila, že byla na policii pouze před obviněním Mynáře.

„Poté jsem už na policii jako svědkyně nevypovídala a ani žádné předvolání jsem nyní nedostala,“ uvedla Koplíková. Pokud policie její dřívější vyjádření použila i v obvinění proti Mynářovi, měla by Koplíkovou vyslechnout i jako svědkyni.

Podzimek žádost o dotaci připravil a dříve policistům řekl, že ji vyplnil sám a nikdo - a tedy ani Mynář - mu žádné pokyny nedával.

Nyní se už k případu vyjadřovat nechce. „Je to už více než deset let,“ zdůvodnil pro Seznam Zprávy Podzimek. A nechtěl ani odpovědět na otázku, jestli po obvinění Mynáře znovu vypovídal na policii. „Nebudu to komentovat,“ dodal Podzimek.

Případ dotace pro firmu Vratislava Mynáře

  • V roce 2007 dostal spolek Chřibák dotaci od Ministerstva školství na projekt ubytovny pro sportovce.
  • V červnu 2011 získala společnost Clever Management, která patří Vratislavu Mynářovi, z Evropské unie veřejnou podporu 5 994 109 korun na dostavbu Penzionu Malovaný v Osvětimanech.
  • Během roku 2019 se však ukázalo, že už předtím byla stavba tohoto objektu jednou dotačně podpořena, takže podle ROP Střední Morava odporuje přidělení další dotace regulím.

Dalšími svědky v této kauze by mohli být lidé, jejichž jména se objevila v žádosti o dotaci. Jde o Jana Stindla, který byl v žádosti uveden jako vedoucí projektového týmu. Marie Krajčiová pak měla na starosti finanční řízení tohoto projektu. Jejich vyjádření, zda na policii vypovídali, se ale Seznam Zprávám sehnat nepodařilo.

Vyšetřovatelé na dotaz, proč se nedaří některé svědky vyslechnout, neodpověděli. „Mohu jen obecně sdělit, že vyšetřování je v předmětné věci i nadále vedeno,“ uvedl mluvčí brněnského krajského státního zastupitelství Hynek Olma.

Proč k výslechu svědků nedošlo, pak neřekl Mynář ani jeho advokát Lukáš Trojan. „V této věci nejsem zproštěn advokátní mlčenlivosti a nemohu tak bohužel cokoliv komentovat,“ napsal Trojan.

Policejní vyšetřovatelé stejně jako dříve kontrola dotačního úřadu tvrdí, že Vratislav Mynář v žádosti o dotaci neuvedl pravdivě, že stejný objekt už dříve dostal dotaci od Ministerstva školství.

To v roce 2008 schválilo Spolku Chřibák částku třináct milionů korun na výstavbu ubytovny pro sportovce, z níž pak byla stavba dobudována na penzion. Podle obvinění byl Vratislav Mynář, který byl hospodářem tohoto spolku, o této původní dotaci detailně informován.

Spolek projekt nedokončil, pokračovala v něm firma Clever Management. Podepsala se Spolkem Chřibák smlouvu o pronájmu objektu za 30 tisíc korun ročně. Tato smlouva však byla podle policie uzavřena v rozporu s podmínkami čerpání dotace, protože spolek nesměl po dobu deseti let nikomu budovu pronajmout.

„Projekt společnosti Clever Management byl ve druhé etapě schválen k financování, ačkoliv měl být správně vyřazen pro nesplnění eliminačního hodnocení, a společnosti byla následně neoprávněně vyplacena podpora,“ uvedla dříve policie.

Soud: Mynářova firma neměla dotaci dostat

Ke stejnému závěru dospěla letos také soudkyně ostravského krajského soudu Barbora Berková. Také podle ní Mynářova firma musela v žádosti uvést, že její projekt navazuje na dotaci, která byla získána dříve. Také z toho důvodu soudkyně zrušila rozhodnutí Ministerstva financí, podle něhož Mynářova firma nemusela evropskou dotaci vracet.

Po tomto verdiktu - letos v dubnu - společnost Clever Management pak necelých šest milionů vrátila. Poslala je na účet Ministerstva pro místní rozvoj.

Reklama

Doporučované