Čím víc budou třídit, tím méně za odpady zaplatí. Obce zkoušejí jiný systém

  9:48
Většina obcí a měst v Plzeňském kraji využívá při placení za svoz komunálního odpadu paušální systém, kdy všichni občané platí stejný poplatek. Zvýšené finanční požadavky svozových firem, ale i zákonný požadavek na větší míru třídění motivuje obce a města přejít na jiný systém. Nově budou někde lidé platit jen za odpad, který vyprodukují. Na nový systém přecházejí například Blovice na Plzeňsku.

Ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

„Ušetřit by mělo město i občané, kteří budou odpad třídit,“ uvedl místostarosta Blovic Michal Hodek Lidé budou totiž nově od ledna příštího roku platit podle objemu nádob a četnosti svozu, který si objednají.

„Když si občané nasmlouvají poloviční četnost svozu, budou platit polovinu. Čím víc budou třídit, tím méně budou platit za odpady. Paušální systém, kdy všichni platí stejně, v Blovicích je to nyní 850 korun na hlavu, je nespravedlivý pro ty, kteří hodně třídí,“ konstatoval Hodek s tím, že největší motivací pro zavedení systému, který v Blovicích platil naposledy před dvaceti lety, je to, že obce musí do roku 2025, tedy do dvou let, splnit kvótu 50 procent tříděného odpadu.

„Dnes občané vytřídí třicet procent odpadů. Při existenci stávajícího systému paušálního poplatku zlepšení nejsme schopni dosáhnout,“ konstatoval místostarosta.

Do lesa někdo vyhodil pytle plné pilin s výkaly, viníka hledají strážníci

Od nového způsobu plateb si město slibuje i to, že bude systém sběru komunální odpadu méně dotovat z městského rozpočtu a přenese poplatky na ty, kteří odpad tvoří.

Město na systému služeb kolem komunálního odpadu utrží ročně pět milionů, kromě paušálních poplatků dostává ještě od firmy Eko-kom peníze za vytříděný odpad podle hesla čím víc občané třídí, tím víc peněz město dostane. Celkově ale město vydává více než osm milionů korun.

V letošním roce Blovice na svoz odpadu doplácejí tři miliony korun, ještě loni to byly dva miliony. „Trend je neúprosný, rok od roku doplácíme z městského rozpočtu víc, proto chceme upuštěním od paušálního poplatku systém stabilizovat,“ sdělil místostarosta. Krize totiž přinesla výrazné zdražení svozu odpadu.

„Firmě Západočeské komunální služby ze skupiny Marius Pedersen platíme letos za svoz a likvidaci směsného komunálního odpadu o 50 procent víc než loni, kdy jsme platili tři miliony korun. Letos už je to 4,5 milionu korun. Není možné dosáhnout nižších cen. Když uděláme výběrové řízení, přihlásí se jeden uchazeč a my pak jeho ceny musíme akceptovat, protože služby pro občany zajistit musíme,“ popsal Hodek.

V září město spustí k novému systému informační kampaň pro občany. Pro město bude nový systém znamenat zajištění většího počtu nádob na tříděný odpad, když počítá s větším tříděním ze strany občanů.

Na otázku, jestli novinka nepovede k černým skládkám, Hodek odpověděl, že ty se tvoří i dnes. „A to i přesto, že sběrný dvůr je otevřený pět dnů v týdnu a lidé tam mohou například ledničky či pračky a další odpad odkládat zadarmo,“ uvedl Hodek s tím, že město také hodlá posílit kontroly, zda někdo černé skládky netvoří. „Posílíme také kamerový systém,“ doplnil.

Informační kampaň začne také v Přešticích

Na podobný systém jako v Blovicích, kdy lidé platí jen za odpad, který vytvoří, hodlají v nejbližší době přejít také Přeštice. I zde informační kampaň začne v září. Uvedl to starosta Tomáš Chmelík. Sdělil, že o podrobnostech chce nejdříve informovat občany. Novinkou oproti dnešku má být to, že ke každému domu budou umístěny nádoby na tříděný odpad, které si občané nebudou muset platit, ale pronajmou si je.

Dlouhá léta je systém „kolik odpadu vyprodukuji, tolik si zaplatím“ zaveden v Nezvěsticích. „Na systém doplácíme méně než obce s paušálním poplatkem, ale že by se nám pokrylo sto procent nákladů, to určitě ne,“ uvedla místostarostka Nezvěstic Petra Tupá.

Podle jejích slov nejde ani tak o to, jestli je systém pro obec výhodný, ale že je spravedlivější. „Každý si zaplatí to, co vyprodukuje. Za elektřinu a plyn také lidé neplatí stejně, ale jen za to, co spotřebují,“ konstatovala Tupá.

20. března 2023