V Horažďovicích dnes začíná Festival Otakara Ševčíka

Hudební festival doprovázející letní kurzy Ševčíkovy akademie potrvá letos ode dneška až do 17. srpna. Jeho vrcholem bude orchestrální koncert pod taktovkou Jakuba Hrůši.

Město Horažďovice v západních Čechách je rodištěm významného českého houslisty a světoznámého metodika výuky houslové hry Otakara Ševčíka, který zde přišel na svět roku 1852. Již popáté letos město hostí také letní hudební kurzy a přidružený festival, které jsou po slavném rodákovi pojmenovány. Uměleckými vedoucími festivalu jsou přední čeští hráči na smyčcové nástroje, violoncellista Tomáš Jamník a houslista Josef Špaček.

DP20_1109_Divisek_webres09.jpg
  • Josef Špaček a Tomáš Jamník hrají na Dvořákově Praze 2020 (©Martin Divíšek)

Ševčíkova akademie a festival se letos odehrávají od 6. do 18. srpna, přičemž festival bude zahájen úvodním koncertem dnes, tedy 7.8. od 20 hodin v secesní sál Hotelu Prácheň. Vystoupí známá jména české interpretační scény, z nichž mnozí jsou rovněž lektoři akademie: Jan Fišer, Niklas Liepe, Jiří Kabát, Tomáš Jamník, Petra Malíšková, Vilém Vlček, Tomáš Karpíšek, Renata Lichnovská, Martin Levický a Stanislav Gallin. Na programu bude Janáček, Kodály, Dvořák, ale také skladba současného autora a klavíristy Fazila Saye.

Festival pak pokračuje ještě 14 dalšími koncerty - na některé dny připadají i dva a více. Během následujících dnů - 8., 9. a 10. srpna - se účastníci Ševčíkovy akademie představí na třech akademických koncertech. Dále program nabídne třeba páteční komorní koncert ve velkém sálu Zámku Horažďovice a následné nokturno v hřbitovním kostele sv. Jana Křtitele, sobotní ranní koncert, piknikový koncert a koláčový koncert.

1c031ad45fef9a0cab6e946b9b17d1ac06cb3633-wwwmareknovotycom-8148.jpeg
  • Foto z loňského ročníku, diriguje Alena Hron (©Marek Novotný)

Hrůša, Cukrová i cimbálovka

Vrcholem festivalu letos bude Gala Open-Air koncert, také v sobotu 12.8., a to od 20 hodin na Mírovém náměstí v Horažďovicích. Pod taktovkou Jakuba Hrůši, nejúspěšnějšího současného českého dirigenta, zahraje orchestr Š spolu se sólisty Janem Fišerem a Jiřím Kabátem díla Ševčíkova a Kabátova, ale i Svatopluka Havelky, Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů.

Jakub-Hrusa-by-Ian-Ehm-3665_rs.jpg
  • Jakub Hrůša (©Ian Ehm)

Pěvkyně Markéta Cukrová vystoupí spolu s účastníky pěvecké třídy a klavíristkou Lenkou Navrátilovou příští týden, v pondělí 14.8, v rámci recitálového večera. V dalších dnech ještě festival nabídne koncert pro sólové smyčce, matiné mladých a další orchestrální koncert, tentokrát pod taktovkou Aleny Hron. Na závěrečném koncertě 17. srpna pak vystoupí účastníci akademie spolu s lidovými hudebníky Miroslavem Koláciou a Horňáckou muzikou Petra Mičky.

Pro účastníky i veřejnost bude připraven také doprovodný program týkající se Otakara Ševčíka, například výstava, masterclassy, přednášky a semináře nebo takzvané Ševčíkovy procházky. Kompetní program festivalu najdete zde.

9178712434_49b5da9cc2_b.jpg
  • Markéta Cukrová (©Ilona Sochorová)

Vzdělávání pro hudebníky od 4 do 28 let

Kurzy Ševčíkovy akademie jsou letos dostupné v několika kategoriích: kromě hlavní kategorie pro hudebníky od 16 do 28 let jsou otevřeny také kurzy Junior akademie+ (12-15 let) a Junior Akademie (8-11 let), pro nejmenší muzikanty od 4 do 7 let také individuálně pojatá Školička Otakárek. Samostatně pak stojí Pěvecká třída, která se rovněž hlásí k odkazu Otakara Ševčíka, jenž byl prý i vášnivým zpěvákem. Učitelům bez věkového omezení je pak věnován Seminář Otakara Ševčíka zaměřený na metodická a interpretační témata.

Lektory budou uznávaní hráči na smyčcové nástroje jako Josef Špaček, Jan Fišer, Niklas Liepe, Diana Nováková, Jiří Kabát, Tomáš Jamník, Tomáš Karpíšek, Renata Lichnovská, Wies de Boevé a Petra Malíšková, jako hostující lektoři také například Jakub Hrůša a Markéta Cukrová.

3edfdee2e51da5f193f6e5983729214f544c67c9-wwwmareknovotycom-5131.jpeg
  • Foto z loňského ročníku (©Marek Novotný)

Úvodní foto: Centrum Horažďovic (©Zdeněk Fiedler)

Podcast