O růžích ví první poslední. Botanik Jiří Žlebčík hovoří o jejich vůních, druzích i šlechtění

7. srpen 2023

Botanik Jiří Žlebčík je expert na růže – posuzuje je v odborné komisi a stará se také o sbírku růží ze starých českých odrůd. Za přelomový druh považuje Galskou růži a dodává, že za historii šlechtění se podařilo vyšlechtit 50 tisíc odrůd.

„Růže, které tu byly ve středověku až do 19. století, byly hlavně růžové, růžově načervenalé, fialové a bílé. Tím ta paleta končí. Zahradníci a botanici šilhali tehdy ještě po žluté barvě. Dnes už jim chybí příslovečná modrá barva. Jenže růže nemá genetickou výbavu, aby mohla tvořit modré barvivo, i když v Japonsku se jim to podařilo,“ komentuje Žlebčík snahu o netradiční odstín květiny.

Květy růží můžete pozorovat od poloviny května až do zámrazu. „A jen 10 % růží opravdu voní, tím myslím, že voní za každého počasí,“ vysvětluje botanik, který konkrétní druh růže rozpozná i podle tvaru a barvy šípku.

Čím si podle něj získala růže svou oblíbenost? Proč je fenoménem Bulharská růže? A kde v Česku najdete nejkrásnější rozália? Poslechněte si v audiozáznamu.

Spustit audio

Související